- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιαπωνία: O υπουργός Γεωργίας παραιτήθηκε επειδή δήλωσε ότι «έχει άφθονο ρύζι δωρεάν»
Καθώς η χώρα πλήττεται από έλλειψη
Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας
Ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας Τάκου Έτο παραιτήθηκε την Τετάρτη, μετά από σχόλια που έκανε για το ρύζι, τα οποία προκάλεσαν σφοδρή κριτική από τους ψηφοφόρους και τους βουλευτές, θέτοντας ένα νέο πρόβλημα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, η οποία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση.
Ο Iάπωνας υπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τότε που τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν σχόλια που έκανε σε μια πολιτική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων το Σαββατοκύριακο, ότι «ποτέ δεν χρειάστηκε να αγοράσει ρύζι» χάρη στα δώρα των υποστηρικτών του.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήταν ήδη εξοργισμένοι από τις ιστορικά υψηλές τιμές του βασικού αυτού τροφίμου, λόγω της κακής σοδειάς και της αυξημένης ζήτησης λόγω της τουριστικής άνθησης.
«Έκανα μια εξαιρετικά ακατάλληλη δήλωση σε μια περίοδο που οι πολίτες υποφέρουν από την άνοδο των τιμών του ρυζιού», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υποβολή της παραίτησής του στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός Ισίμπα διόρισε τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος ως αντικαταστάτη του στο Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας (MAFF), δηλώνοντας ότι βασίζεται στη μεταρρυθμιστική του στάση για να επιτύχει αποτελέσματα.
Ο διπλασιασμός των τιμών του ρυζιού σε σχέση με πέρυσι έχει καταστεί το κύριο μέλημα των Ιαπώνων ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια στη διαφθορά και υποφέρουν από επίμονα χαμηλούς μισθούς προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση διαθέτει ρύζι από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης από τον Μάρτιο, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές, αλλά αυτό δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, οι τιμές του ρυζιού στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν και πάλι την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, φτάνοντας τα 4.268 γιεν (29,73 δολάρια) για ένα σακί των 5 κιλών, μετά από πτώση για πρώτη φορά σε 18 εβδομάδες. Οι υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους λιανοπωλητές και καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερο ρύζι από το εξωτερικό.
«Το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας (MAFF) έχει ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθώ αυτή τη στιγμή είναι απλά το ρύζι. Αναλαμβάνω αυτό το αξίωμα με τη νοοτροπία ότι είμαι ουσιαστικά ο «υπουργός αρμόδιος για το ρύζι», δήλωσε.
Παραδοσιακά, οι ρυζοκαλλιεργητές αποτελούν ισχυρή βάση στήριξης για το LDP, που κυβερνά εδώ και πολλά χρόνια, και η Ιαπωνία προστατεύει την αγορά του ρυζιού με βαριά τέλη που υπερβαίνουν την «ελάχιστη πρόσβαση» χωρίς δασμούς που έχει συμφωνηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.