- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πάπας Λέων ΙΔ’: Πρώτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών
Πρώτη συνάντηση Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ’ - Επί τάπητος ο διαχριστιανικός διάλογος
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα, 19 Μαΐου, κατ' ιδίαν με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Νίκαια από κοινού με τον Πατριάρχη, προκειμένου να τιμήσουν μαζί την 1700η επέτειο από την Α' Οικουμενική Σύνοδο.
The Ecumenical Patriarch flew to Rome for the inauguration of Pope Leo XIV. He prayed with the new pope as Leo XIV began his journey as the spiritual leader of the world’s Roman Catholics. On May 19, His All-Holiness had a private meeting with Pope Leo. https://t.co/quGRrR0sZd pic.twitter.com/qCmK4Dv7zf
— Archons of the Ecumenical Patriarchate (@OrderStAndrew) May 19, 2025
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη και διά ζώσης τον νέο Πάπα για την εκλογή του και στην συζήτηση που είχαν, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστεί η προαγωγή και εμβάθυνση του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής, αλλά και η συνεργασία τους επί θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η αποκατάσταση και επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, η στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αδελφική επικοινωνία και συνεργασία που είχε με τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο συναντήθηκε περισσότερες από δέκα φορές.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' διαβεβαίωσε για την έντονη επιθυμία του να επισκεφθεί την Τουρκία, εντός τους τρέχοντος έτους και σε χρόνο που θα οριστεί, προκειμένου να τιμήσουν από κοινού με τον Πατριάρχη την εφετινή επέτειο των 1700 ετών από την σύγκληση της Α' Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσκαλέσει για τον σκοπό αυτό τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο, και ανανέωσε την πρόσκλησή του προς τον διάδοχό του Λέοντα.
Ο Ποντίφικας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του στην χθεσινή τελετή για την επίσημη έναρξη της παπικής διακονίας του, και τόνισε και εκείνος τη σημασία προώθησης του διαχριστιανικού διαλόγου και συνεργασίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Πάπα Λέοντα ΙΔ' μία εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας, που αγιογραφήθηκε προς τούτο στο 'Αγιον Όρος, μοσχοθυμίαμα που παρασκεύασαν αγιορείτες μοναχοί, καθώς και δικά του βιβλία. Ο Πάπας προσέφερε στον κ.κ. Βαρθολομαίο καλλιτεχνική παράσταση της βαπτίσεως του Κυρίου.
Ακολούθως, στην Αίθουσα Κλεμεντίνα του Βατικανού, ο Πάπας υποδέχθηκε και ομίλησε προς τους εκπροσώπους των Εκκλησιών και άλλων θρησκειών, που παρέστησαν χθες στη θεία λειτουργία για την ενθρόνισή του, και χαιρέτησε αλληλοδιαδόχως όλες τις αντιπροσωπείες.
Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη με την συνοδεία του στην Βασιλική της Santa Maria Maggiore, όπου προσευχήθηκε και άφησε λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.