- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Γάζα: Εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα
«Σταγόνα στον ωκεανό», δηλώνει ο ΟΗΕ
Η ισραηλινή διπλωματία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιτρέψει να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν τροφές για βρέφη στη Γάζα
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών επιτράπηκε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, κάνοντας λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό» έπειτα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού.
Η άδεια από το Ισραήλ να ξαναρχίσει η ροή μιας «περιορισμένης» βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστεί αλλά «είναι σταγόνα στον ωκεανό και πολύ περισσότερη βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα από αύριο το πρωί», δήλωσε σε ανακοίνωση.
«Για να μειωθούν οι λεηλασίες, πρέπει να υπάρχει τακτική ροή βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει έχουν άδεια να χρησιμοποιούν πολλαπλές διαδρομές. Τα εμπορικά αγαθά πρέπει να συμπληρώνουν τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, επιτράπηκε να περάσουν στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συμφωνήσει να επιτρέψει την είσοδο περιορισμένης ποσότητας βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα απαντώντας έτσι στην παγκόσμια ανησυχία μετά τις αναφορές για λιμό.
Η ισραηλινή διπλωματία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιτρέψει να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν τροφές για βρέφη στη Γάζα, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα επιτραπεί η είσοδος μικρής ποσότητας τροφίμων στον θύλακα έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού.
«Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις ερχόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα διευκολύνει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με βοήθεια», δήλωσε ο Έντεν Μπαρ Ταλ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των φορτηγών που έχουν ήδη περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όρεν Μαρμορστάιν δήλωσε ότι «πρέπει να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό» από τον COGAT, τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Και η ιδέα είναι να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό (φορτηγών) μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Εδώ και εβδομάδες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα στο παλαιστινιακό έδαφος όπου μαίνεται πόλεμος τους τελευταίους 19 και πλέον μήνες.
«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, ενώ «τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Ήταν στοχευμένη επίθεση» λένε οι αρχές
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται
Τέλος εποχής μετά από 43 χρόνια
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.