- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Reuters: Η Ουκρανία σκέφτεται να εγκαταλείψει το δολάριο για χάρη του ευρώ
Eν μέσω εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία
Η Ουκρανία αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ, συνδέοντας ενδεχομένως το νόμισμά της στενότερα με το ευρώ εν μέσω της διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi.
Η ενδεχόμενη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει κατά πόσον το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για την ουκρανική γρίβνα αντί για το δολάριο, δήλωσε ο Pyshnyi σε σχόλια που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία», πρόσθεσε ο Pyshnyi, στα πιο άμεσα σχόλια Ουκρανού αξιωματούχου σχετικά με μια πιθανή μετατόπιση.
Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημαντικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.
Όμως υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών, μια κίνηση που ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Τώρα, στον τέταρτο χρόνο της μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία είδε επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου, ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη.
Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο (.DXY), έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι συναλλαγές με το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Pyshnyi, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Για να επιβληθούν οι νέοι κανόνες, χρειάζεται το αίσθημα της συλλογικής ανασφάλειας να είναι κυρίαρχο και αναμφισβήτητο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.