- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Reuters: Η Ουκρανία σκέφτεται να εγκαταλείψει το δολάριο για χάρη του ευρώ
Eν μέσω εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία
Η Ουκρανία αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ, συνδέοντας ενδεχομένως το νόμισμά της στενότερα με το ευρώ εν μέσω της διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi.
Η ενδεχόμενη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει κατά πόσον το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για την ουκρανική γρίβνα αντί για το δολάριο, δήλωσε ο Pyshnyi σε σχόλια που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία», πρόσθεσε ο Pyshnyi, στα πιο άμεσα σχόλια Ουκρανού αξιωματούχου σχετικά με μια πιθανή μετατόπιση.
Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημαντικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.
Όμως υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών, μια κίνηση που ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Τώρα, στον τέταρτο χρόνο της μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία είδε επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου, ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη.
Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο (.DXY), έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι συναλλαγές με το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Pyshnyi, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.