- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Η Ουκρανία σκέφτεται να εγκαταλείψει το δολάριο για χάρη του ευρώ
Eν μέσω εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία
Η Ουκρανία αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ, συνδέοντας ενδεχομένως το νόμισμά της στενότερα με το ευρώ εν μέσω της διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi.
Η ενδεχόμενη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει κατά πόσον το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για την ουκρανική γρίβνα αντί για το δολάριο, δήλωσε ο Pyshnyi σε σχόλια που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία», πρόσθεσε ο Pyshnyi, στα πιο άμεσα σχόλια Ουκρανού αξιωματούχου σχετικά με μια πιθανή μετατόπιση.
Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημαντικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.
Όμως υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών, μια κίνηση που ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Τώρα, στον τέταρτο χρόνο της μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία είδε επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου, ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη.
Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο (.DXY), έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι συναλλαγές με το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Pyshnyi, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Η Ιταλία απέκτησε σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζο για να αποτρέψει την αγορά του από ιδιώτες συλλέκτες
Απ’ ό,τι φαίνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πετυχαίνει πάντα τους στόχους του
Ενδείξεις για σχέδιο παρεμπόδισης ναυσιπλοΐας εντοπίζουν οι ΗΠΑ-Μικρά σκάφη μεταφέρουν νάρκες
Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.