Κοσμος

Ο Μιχαήλ Άγγελος συναντά τον Τζέιμς Μποντ στο Βατικανό: Mέτρα κατά των υποκλοπών στην Καπέλα Σιξτίνα

Επιστρατεύτηκε η high tech

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικελάντζελο
© EPA/Musei Vaticani

Βατικανό: Mέτρα κατά των υποκλοπών στην Καπέλα Σιξτίνα 

Τεχνικοί του Βατικανού ασφαλίζουν αυτό που την Τετάρτη θα γίνει αναμφισβήτητα το πιο όμορφο καταφύγιο στον κόσμο, φροντίζοντας ώστε ό,τι συμβαίνει στην Καπέλα Σιξτίνα να παραμείνει στην Καπέλα Σιξτίνα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου 133 καρδινάλιοι ηλικίας κάτω των 80 ετών θα εισέλθουν στην καπέλα, διακοσμημένη με τοιχογραφίες του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου, για να συμμετάσχουν σε μυστική σύσκεψη στο Βατικανό με σκοπό την ανάδειξη του επόμενου Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας.

Θα περπατήσουν σε ένα νέο δάπεδο που έχει τοποθετηθεί σε ύψος, ώστε να σχηματίζει μια ενιαία πλατφόρμα με τη βάση του βωμού, η οποία είναι αρκετά σκαλοπάτια ψηλότερα από το υπόλοιπο της Καπέλα Σιξτίνα. Το τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από αυτό το προσωρινό δάπεδο, εκτός από τα καλώδια για την ηλεκτρική και την ηχητική εγκατάσταση, εξαρτάται από τον αξιωματούχο του Βατικανού με τον οποίο μιλάει κανείς.

Μπορεί, αλλά δεν είναι σίγουρο, να φιλοξενεί συσκευές παρεμβολής σημάτων. Οι συσκευές μπορεί επίσης να βρίσκονται κοντά στα ανώτερα παράθυρα της καπέλας, που έχουν ύψος περίπου 20,1 μέτρα.

Οι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς αντιφάσκει μεταξύ τους. Οι λεπτομέρειες, άλλωστε, υποτίθεται ότι είναι μυστικές, ίσως ακόμη και για τους ίδιους. Το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι υπάρχουν, ακόμα κι αν, όπως ο Άγιος Πνεύμα που υποτίθεται ότι εμπνέει τους καρδινάλιους, δεν είναι ορατές.

Άλλα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν υποκλέπτει πληροφορίες ή προσπαθεί να τις διαρρεύσει περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεμβράνη στα παράθυρα για να εμποδίζει τις κάμερες των drones και ειδικά πλακάκια για να μπλοκάρουν τα σήματα των κινητών τηλεφώνων, τα οποία είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένα.

Στην τελευταία σύσκεψη του 2013, είχε διαδοθεί ευρέως η πληροφορία ότι είχε εγκατασταθεί κλουβί Faraday. Τέτοιες συσκευές μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών προστατεύοντας από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Τη Δευτέρα, το γραφείο του κυβερνήτη της Πόλης του Βατικανού έστειλε μια λακωνική σημείωση με αποδέκτη «Αγαπητοί Πελάτες», ενημερώνοντάς τους ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο μικρότερο κυρίαρχο κράτος του κόσμου θα απενεργοποιηθούν στις 3 μ.μ. (1300 GMT) την Τετάρτη και θα παραμείνουν απενεργοποιημένες μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πάπα.

Ωστόσο, η πόλη-κράτος έκτασης 108 στρεμμάτων περιβάλλεται από τη Ρώμη και δεν ήταν σαφές εάν το Βατικανό είχε λάβει μέτρα για να εμποδίσει τις συνδέσεις με τους πύργους κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα τείχη του.

Οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν στην καπέλα έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του Βατικανού ανέβασαν μια καμινάδα στην καπέλα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την καύση των ψηφοδελτίων. Ο μαύρος καπνός θα σηματοδοτήσει στον έξω κόσμο ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ ο λευκός θα ανακοινώσει την εκλογή του 267ου Πάπα.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY