Πολλοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν πιθανό έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα στην επόμενη δεκαετία
Δημοσκόπηση δείχνει πως η Ρωσία θεωρείται η πιο πιθανή αιτία - Φόβοι για χρήση πυρηνικών
Δημοσκόπηση: Πολλοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν πιθανό έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εντός δεκαετίας, με βασική αιτία τη Ρωσία και φόβους για χρήση πυρηνικών.
Ογδόντα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρωπαίοι πιστεύουν πως είναι πιθανή μια ακόμη πιο καταστροφική παγκόσμια σύρραξη εντός δεκαετίας, με την ένταση με τη Ρωσία να θεωρείται η πιθανότερη αιτία.
Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται να τιμήσει την 80ή επέτειο από την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη, τα ευρήματα της YouGov δείχνουν επίσης ότι μεγάλα ποσοστά των ερωτηθέντων θεωρούν πως τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παραμένουν επίκαιρα και πρέπει να διδάσκονται στις νεότερες γενιές.
Μεταξύ 41% και 55% των πολιτών σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια – άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών.
Ανησυχία για νέο παγκόσμιο πόλεμο λόγω εντάσεων με τη Ρωσία
Μεταξύ 68% και 76% των ερωτηθέντων προβλέπουν πως σε ένα τέτοιο πόλεμο θα εμπλακούν πυρηνικά όπλα, ενώ 57% έως 73% εκτιμούν ότι θα είναι πιο φονικός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα σημαντικό ποσοστό (25% έως 44%) πιστεύει ότι θα σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η πλειονότητα (66% στην Ιταλία έως 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρεί πως η χώρα της θα συμμετείχε, αλλά μόνο μειονότητες (16% στην Ιταλία έως 44% στη Γαλλία) πιστεύουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να την υπερασπιστούν.
Αντιθέτως, το 71% των Αμερικανών δηλώνει εμπιστοσύνη στον στρατό των ΗΠΑ. Η Ρωσία θεωρείται η πιο πιθανή αιτία για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο από 72% έως 82% των Δυτικοευρωπαίων και 69% των Αμερικανών, ακολουθούμενη από την ισλαμική τρομοκρατία.
Ανησυχητικό εύρημα είναι πως πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν και τις ΗΠΑ απειλή: το 58% των Ισπανών, 55% των Γερμανών και 53% των Γάλλων βλέπουν τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον ως σημαντικό ή μέτριο κίνδυνο για την ειρήνη.
Σε σχέση με τη γνώση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γάλλοι (72%), οι Γερμανοί (70%) και οι Βρετανοί (66%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν αρκετά ή πολλά, ενώ οι Ισπανοί, που δεν συμμετείχαν στον πόλεμο, λιγότερο (40%).
Το 77% των Γάλλων δηλώνει ότι έμαθε αρκετά στο σχολείο, έναντι 60% των Γερμανών, 48% των Βρετανών και μόλις 34% των Ισπανών. Οι νεότερες γενιές φαίνεται να διδάχθηκαν περισσότερα.
Τεράστια πλειοψηφία (82% έως 90%) στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη πιστεύει πως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει να διδάσκεται, ενώ 72% έως 87% θεωρούν τα ιστορικά γεγονότα ακόμη επίκαιρα.
Ιστορική μνήμη και φόβοι επανάληψης ναζιστικών εγκλημάτων
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι από 31% (Ισπανία) έως 52% (ΗΠΑ) θεωρούν πως εγκλήματα τύπου Ναζί θα μπορούσαν να επαναληφθούν στη δική τους χώρα εντός της ζωής τους.
Ακόμη περισσότεροι (44% έως 59%) βλέπουν τέτοια εγκλήματα ως πιθανά σε άλλη Δυτικοευρωπαϊκή χώρα, ενώ 44% έως 60% θεωρούν πιθανή την επανάληψή τους στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένου του 52% των ίδιων των Αμερικανών.
Στο ερώτημα ποιος συνέβαλε περισσότερο στην ήττα των Ναζί, το 40% έως 52% απάντησε οι ΗΠΑ και το 17% έως 28% η Σοβιετική Ένωση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 41% επέλεξε τη Βρετανία – άποψη που συμμερίζονται μόλις 5% έως 11% στις υπόλοιπες χώρες.
Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (46%) πιστεύουν ότι η χώρα τους διαχειρίστηκε καλά το παρελθόν της από το 1945, ενώ 47% δηλώνουν ότι υπήρξε υπερβολικά επικεντρωμένη σε αυτό και δεν αντέδρασε επαρκώς σε σύγχρονες προκλήσεις. Μόλις 24% θεωρούν ότι επιτεύχθηκε ισορροπία.
Τέλος, πλειοψηφίες (52% έως 66%) αναγνωρίζουν το ΝΑΤΟ ως τον κύριο παράγοντα διατήρησης της ειρήνης από το 1945, με 44% έως 60% να δίνουν σημαντική πίστωση και στον ΟΗΕ. Το 45% έως 56% θεωρεί ότι και η ΕΕ έχει συμβάλει σημαντικά στην αποτροπή συγκρούσεων.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.