Κοσμος

Βατικανό: Δηλητηριώδεις φήμες και ροζ καπνός - Η κορυφαία περίοδος για τους...κουτσομπόληδες του κονκλαβίου

Mε φόντο την εκλογή του επόμενου πάπα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Βατικανό
© Unsplash

Βατικανό: Δηλητηριώδεις φήμες και ροζ καπνός - Η κορυφαία περίοδος για τους...κουτσομπόληδες του κονκλαβίου

Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, δεν έλειψαν οι εξωτερικές προσπάθειες να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του κονκλαβίου του Βατικανού για την εκλογή νέου πάπα, είτε από ευρωπαίους μονάρχες, είτε από ιταλικές ευγενείς οικογένειες, είτε ακόμη και από Ρωμαίους που εξεγέρθηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους.

Οι εκστρατείες για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά αβέβαιης συνόδου άρχισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου την Δευτέρα του Πάσχα και πρέπει να τελειώσουν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν οι καρδινάλιοι εκλέκτορες του Βατικανού θα αποκοπούν από τον έξω κόσμο μέχρι να επιλέξουν τον διάδοχο.

Δύο επεισόδια, ειδικότερα, ξεχώρισαν ως σκόπιμες προσπάθειες να σαμποταριστούν οι κορυφαίοι υποψήφιοι για το παπικό αξίωμα με τη χρήση ύπουλων τακτικών.

Την περασμένη Πέμπτη, κυκλοφόρησαν αναφορές στα δεξιά καθολικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ΗΠΑ και στην ιστοσελίδα μιας συντηρητικής ιταλικής εφημερίδας ότι ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρλίν, ο οποίος βρίσκεται στις περισσότερες λίστες υποψηφίων για το παπικό αξίωμα, υπέστη ένα πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη για μία ώρα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι οι αναφορές ήταν εντελώς ψευδείς. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για απόπειρα «δηλητηρίασης» των πιθανοτήτων του 70χρονου καρδινάλιου, υπονοώντας ότι η υγεία του δεν ήταν κατάλληλη για το αξίωμα. «Ήταν μια σαφής απόπειρα να τιμωρηθεί ο Παρολίν», δήλωσε ο Ιταλός καρδινάλιος Φραντσέσκο Κοκοπαλμέριο σε ιταλική εφημερίδα.

Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Φραγκίσκου, ένα βίντεο έξι ετών με τον Φιλιππινέζο καρδινάλιο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε να τραγουδάει αποσπάσματα από το «Imagine» του Τζον Λένον το 2019 εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμερικανοί και Ιταλοί συντηρητικοί καθολικοί στα κοινωνικά μέσα τον κατηγόρησαν για αίρεση, με έναν ιταλικό παραδοσιακό ιστότοπο να ρωτά: «Αυτόν θέλουμε για πάπα;» Οι υποστηρικτές του Ταγκλέ αντέτειναν ότι είχε τραγουδήσει μια συντομευμένη έκδοση που δεν περιλάμβανε τους στίχους για την απουσία παραδείσου και θρησκείας. «Από τα δεξιά και από τα αριστερά, κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για πιθανούς πάπες», έγραψε ο Πάολο Ροντάρι, σχολιαστής του Βατικανού για το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RSI.

Δύο γνωστοί συντηρητικοί δημοσιογράφοι, ο Βρετανός Έντουαρντ Πέντιν και η Αμερικανίδα Νταϊάν Μοντάνια, έχουν ετοιμάσει ένα 200σέλιδο βιβλίο μεγάλου μεγέθους στα αγγλικά και τα ιταλικά με τίτλο «The College of Cardinals Report» (Η Έκθεση του Κολλεγίου των Καρδιναλίων).

Περιλαμβάνει τα προφίλ 30 καρδιναλίων και τη στάση τους σε βασικά δογματικά και κοινωνικά ζητήματα. Η Μοντάνια το μοιράζει στους καρδινάλιους που εισέρχονται και εξέρχονται από τις προ-συνοδικές συνεδριάσεις.

Ο Πεντιν δήλωσε στο Reuters ότι το βιβλίο είναι «μια υπηρεσία προς την Εκκλησία» και ότι η συμπερίληψη των προφίλ αρκετών υπερσυντηρητικών καρδιναλίων, οι οποίοι γενικά θεωρούνται ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να εκλεγούν, έχει ως στόχο να αφήσει περιθώρια για την πιθανότητα «θεϊκής παρέμβασης» κατά τη διάρκεια της σύνοδου.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος, νέοι, προοδευτικοί καθολικοί από τη Βόρεια Ευρώπη έχουν συντάξει μια ανοιχτή επιστολή, προτρέποντας τους καρδινάλιους να επιλέξουν έναν άνδρα που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, λέγοντας ότι «άνοιξε πόρτες, έσπασε ταμπού».

Αξιοποιώντας τη μακροχρόνια οργή για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία, διάφορες ομάδες έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις Τύπου στη Ρώμη για να επισημάνουν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και να αξιολογήσουν τις ενέργειες – ή την αδράνεια – ορισμένων καρδιναλίων εκλεκτόρων.

Μετά από κάθε γύρο ψηφοφορίας στο κονκλάβιο, λευκός καπνός θα βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα αν έχει εκλεγεί πάπας και μαύρος καπνός αν δεν έχει εκλεγεί.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό μήνυμα προς τους καρδινάλιους θα προέλθει από τη Διάσκεψη για τη Χειροτονία των Γυναικών, η οποία προωθεί το γυναικείο ιερατείο. Η ομάδα σχεδιάζει να απελευθερώσει ροζ καπνό από έναν λόφο κοντά στο Βατικανό λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κονκλάβιου.

«Ο αποκλεισμός των γυναικών από το κονκλάβιο και από το ιερό αξίωμα είναι αμαρτία και σκάνδαλο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Kate McElwee σε μια ανακοίνωση. «Μια ομάδα χειροτονημένων ανδρών που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών για να λάβει μια απόφαση με συνέπειες για το μέλλον της εκκλησίας είναι το κλασικό παράδειγμα του «κλαμπ των παλιών».»

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY