- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις δύο συμμορίες της Αϊτής
«Η εποχή της ατιμωρησίας για όσους στηρίζουν τη βία τελείωσε», ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό αντιμέτωπη με τη βία των συμμοριών
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή (2/5) ότι χαρακτήρισαν ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις δύο συμμορίες της Αϊτής, σε μια περίοδο που οι εγκληματικές οργανώσεις της χώρας αυτής εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο νησί.
«Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Viv Ansanm και την Gran Grif ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις (…) Η εποχή της ατιμωρησίας για εκείνους που στηρίζουν τη βία στην Αϊτή τελείωσε», ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο σε μια ανακοίνωσή του.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό αντιμέτωπη με τη βία των συμμοριών που κατηγορούνται για δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές, με φόντο την πολιτική αστάθεια.
Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη συμμοριών, σκοτώθηκαν στην Αϊτή κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Οι αϊτινές συμμορίες, κυρίως ο συνασπισμός των Viv Ansanm και Gran Grif, είναι η κυριότερη πηγή αστάθειας και βίας στην Αϊτή. Συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο τελικός στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα κράτος ελεγχόμενο από τις συμμορίες, όπου η παράνομη διακίνηση και οι άλλες εγκληματικές δραστηριότητες θα γίνονται ελεύθερα, τρομοκρατώντας τους Αϊτινούς πολίτες».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές οργανώσεις» το μεξικανικό καρτέλ Sinaloa, τη βενεζουελάνικη συμμορία Tren de Aragua καθώς και τη σαλβαδοριανή MS-13.
Η Αϊτή, που κυβερνάται από μια μεταβατική κυβέρνηση, βιώνει ένα νέο κύμα βίας από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι συμμορίες, που ελέγχουν σχεδόν το 85% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στις ζώνες που δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους. Στη χώρα έχει αναπτυχθεί μερικώς η πολυεθνική αποστολή ασφαλείας (MMAS), τη διοίκηση της οποίας έχει αναλάβει η Κένυα, για να βοηθήσει την τοπική αστυνομία. Η αποστολή αυτή, που έχει λάβει σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αριθμεί προς το παρόν 1.000 αστυνομικούς από έξι χώρες, αλλά στόχος είναι να αυξηθούν τα μέλη της στα 2.500.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η ακροαριστερή οργάνωση Vulkan
14 χώρες προειδοποιούν δεξαμενόπλοια στη Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα για έγγραφα σημαίες και ασφάλιση
Τι αναφέρουν οι καταγγελίες που έχουν γίνει
Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θωρακιστούν απέναντι στις ασταθείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ
Ο συγγραφέας καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ
Συμβαίνει αυτό που περιγράφει η Απλμπάουμ; Έτσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες;
Θεωρήθηκε κίνηση στήριξης προς τους Κούρδους
H ανεξιχνίαστη διπλή δολοφονία στη Σικελία πριν από 50 χρόνια
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Θύελλα αντιδράσεων και οργή
Η λατρεία προς το πρόσωπό του ως μια επικαιροποιημένη εφαρμογή των μηχανισμών της μαζικής ψυχολογίας
Αποκλειστική δημοσκόπηση σε 23 χώρες της ΕΕ δείχνει κρίση εμπιστοσύνης, φόβους για τη δημοκρατία και τον Τραμπ
Κυκλώνας Χάρι, υπερφορτωμένα σκάφη και μαρτυρίες επιζώντων σκιαγραφούν τραγωδία στην κεντρική Μεσόγειο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε έλεγχο για ναρκωτικά – ο 28χρονος φέρεται να σημάδεψε αστυνομικούς τους
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ενισχύει δραματικά την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται η καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν
Ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο Κύπριος ευρωβουλευτής
Νομοσχέδιο για φυλάκιση ανηλίκων σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις με όπλα – Αντιδράσεις από αρχές
Kρίνοντας ότι πρόκειται για μαρτυρία εξ ακοής
Δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από κατάρρευση στο σπίτι
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι θυσιάζει την ανεξαρτησία της με τις κυρώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.