Κοσμος

Αμάλ Κλούνεϊ: Γιατί είναι αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Τα αίτια πίσω από την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμάλ Κλούνεϊ: Γιατί είναι αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ
Αμάλ Κλούνεϊ: Γιατί είναι αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ © EPA/Eduardo Munoz Alvarez

Αμάλ Κλούνεϊ: Γιατί είναι αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ - Τα αίτια πίσω από την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς στην είσοδό της στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Η Κλούνεϊ παρείχε νομικές συμβουλές στο ΔΠΔ στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά πιθανά εγκλήματα πολέμου εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην Υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Τον Νοέμβριο του 2024, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Οι ισραηλινές αρχές χαρακτήρισαν τις κατηγορίες «παράλογα ψεύδη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πρόσφατα νομικούς που συνεργάζονται με το ΔΠΔ –μεταξύ αυτών και την Κλούνεϊ– ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις υπό το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα 14203, το οποίο υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το διάταγμα κατηγορεί το ΔΠΔ για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» εναντίον των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο του διατάγματος προβλέπονται αυστηρά μέτρα, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για λειτουργούς, υπαλλήλους και συνεργάτες του ΔΠΔ, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Η Αμάλ Κλούνεϊ γεννήθηκε το 1978 στη Βηρυτό του Λιβάνου και μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά της το 1980, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Μεγάλωσε στο Μπακιγχαμσάιρ και σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι εγγεγραμμένη στο δικηγορικό σώμα της Νέας Υόρκης από το 2002 και μπορεί να ασκεί το επάγγελμα και στην Αγγλία και Ουαλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY