- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Διαδοχή Πάπα: Αποσύρθηκε καρδινάλιος που είχε καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα
Καταδικάστηκε για κατάχρηση και απάτη το 2023 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών
Οι καρδινάλιοι έχουν επιλέξει την 7η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης του κονκλάβιου και εκλογής νέου Πάπα για 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο
Ένας καρδινάλιος που έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα από το Βατικανό δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα συμμετάσχει στο κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα.
Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπετσίου, που ήταν κάποτε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του Βατικανού, διατάχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2020 να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και προνόμια» του καρδινάλιου, αφού είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο.
Μετά το θάνατο του Πάπα την περασμένη εβδομάδα, ο Μπετσίου άσκησε έφεση για να υποστηρίξει το δικαίωμά του να συμμετάσχει στο κονκλάβιο, αλλά την Τρίτη δήλωσε ότι αποσύρεται επίσημα. «Αποφάσισα να υπακούσω, όπως έκανα πάντα, στη βούληση του Πάπα Φραγκίσκου να μην συμμετάσχω στο κονκλάβιο, παραμένοντας πεπεισμένος για την αθωότητά μου», είπε χαρακτηριστικά.
Οι καρδινάλιοι έχουν επιλέξει την 7η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης του κονκλάβιου και εκλογής νέου ηγέτη για 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε το Βατικανό τη Δευτέρα.
Η απόφαση του Μπετσίου να αποσυρθεί από το κονκλάβιο έρχεται μόλις επτά ημέρες αφότου δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ότι «δεν υπήρχε ρητή βούληση να με αποκλείσουν από το κονκλάβιο ούτε έγγραφο αίτημα για ρητή παραίτησή μου».
Ο καρδινάλιος της Σαρδηνίας κατείχε προηγουμένως τη θέση του «sostituto» («αναπληρωτής») στη Γραμματεία του Αγίου Θρόνου, μια θέση ισοδύναμη με αυτή του επικεφαλής του προσωπικού του Πάπα. Ο ρόλος αυτός παρείχε στον Μπετσίου το προνόμιο να βλέπει τον Πάπα και του έδινε τεράστια εξουσία σε ολόκληρη την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας. Αργότερα μετατέθηκε σε θέση υπεύθυνου του τμήματος αγιοποίησης του Βατικανού.
Ο Μπετσίου καταδικάστηκε για κατάχρηση και απάτη το 2023 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών. Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού. Ωστόσο, άσκησε έφεση, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.