- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμιοι ηγέτες και χιλιάδες πιστοί στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου - Live εικόνα
130 αντιπροσωπείες και 200.000 προσκυνητές αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πάπας Φραγκίσκος: Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί και επίσημοι από όλο τον κόσμο στη Ρώμη για την κηδεία του 88χρονου ποντίφικα - Live εικόνα
Άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για τη νεκρώσιμη θεία λειτουργία του πάπα Φραγκίσκου, σήμερα Σάββατο 26 Απριλίου.
Εκτός από τη δημόσια συγκέντρωση για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, το Βατικανό θα μεταδώσει την τελετή παγκοσμίως μέσω ζωντανής μετάδοσης στην επίσημη ιστοσελίδα του, καθώς και στο Facebook και στο YouTube.
Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα, στο σπίτι του στην Casa Santa Marta, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και επακόλουθη καρδιακή ανεπάρκεια. Ανάρρωνε από διπλή πνευμονία, που τον είχε κρατήσει στο νοσοκομείο για πέντε εβδομάδες.
Ποιοι θα παραστούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Στη νεκρώσιμη θεία λειτουργία αναμένεται να παραβρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων «αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους 12 εν ενεργεία μονάρχες, 55 αρχηγοί κρατών, 14 πρωθυπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι», όπως ανέφερε το Βατικανό.
Στη λειτουργία θα συμμετάσχουν επίσης «250 καρδινάλιοι, πλήθος επισκόπων, ιερέων, μοναχών και μοναχών γυναικών».
As dawn breaks in Rome, pilgrims - who had been lining up for hours - make their way to St Peter's Square for the Solemn Requiem Mass for Pope Francis. pic.twitter.com/LaUsJzK5hv
— Vatican News (@VaticanNews) April 26, 2025
Ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες που θα δώσουν το παρών είναι ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο Βασιλιάς Κάρολος, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το πρωί του Σαββάτου, το φέρετρο του Πάπα θα μεταφερθεί από τη βασιλική στην πλατεία για την κηδεία. Η κηδεία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (08:00 GMT) με χορωδιακά τραγούδια στα λατινικά. Ο Ιταλός καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε θα εκφωνήσει την ομιλία και θα τελέσει τη λειτουργία, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 220 καρδινάλιοι και 750 επίσκοποι και ιερείς.
Στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 2005, την ομιλία εκφώνησε ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ ο οποίος 11 ημέρες αργότερα εκλέχθηκε Πάπας Βενέδικτος XVI. Ο Ρε δεν μπορεί να συμμετάσχει στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου, καθώς είναι 91 ετών και δεν είναι υποψήφιος για το παπικό αξίωμα. Ωστόσο, οι παρατηρητές του Βατικανού πιστεύουν ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να καθοδηγήσει τους συναδέλφους του καρδινάλιους.
Οι τελικές λέξεις
Μία από τις προσευχές της Λειτουργίας θα περιλαμβάνει ικεσίες προς τον Θεό για όλους τους λαούς και τα έθνη «να επιμείνουν στην αναζήτηση του δρόμου της ειρήνης». Στην «Τελική Επαίνηση και Αποχαιρετισμός», ο Ρε θα παραδώσει την ψυχή του Πάπα στον Θεό και θα ζητήσει παρηγοριά για τα 1,4 δισεκατομμύρια μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κοντά στο τέλος της λειτουργίας, ο Ρε θα πει στα λατινικά: «Θεέ, πιστέ ανταποδότη των ψυχών, χάρισέ στον αποθανόντα δούλο Σου και επίσκοπό μας, τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο έκανες διάδοχο του Πέτρου και ποιμένα της Εκκλησίας Σου, να απολαύσει για πάντα στην παρουσία Σου στον ουρανό τα μυστήρια της χάρης και της ευσπλαχνίας Σου, τα οποία διακόνησε πιστά επί της γης».
Στη συνέχεια, ο Ρε θα ραντίσει το φέρετρο με αγιασμό και θυμίαμα. Στο τέλος της λειτουργίας, η χορωδία θα ψάλλει στα λατινικά: «Οι άγγελοι να σε οδηγήσουν στον παράδεισο, οι μάρτυρες να έρθουν να σε υποδεχτούν και να σε οδηγήσουν στην ιερή πόλη, τη νέα και αιώνια Ιερουσαλήμ».
Ταφή
Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος θα ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Σάντα Μαρία Ματζόρε), στην οποία είχε ιδιαίτερη αφοσίωση. Ο τελευταίος πάπας που θάφτηκε εκτός Βατικανού ήταν ο Λέων XIII, ο οποίος πέθανε το 1903. Η νεκρική πομπή θα μεταβεί στη βασιλική από τον Άγιο Πέτρο με ρυθμό πεζοπορίας. Αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος κατά μήκος της διαδρομής, η οποία είναι περίπου 5,5 χλμ. (3,4 μίλια) και θα περάσει από πολλά από τα διάσημα μνημεία της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένου του Κολοσσαίου. Μια ομάδα φτωχών ανθρώπων θα παραστεί στα σκαλιά που οδηγούν στη Μαρία Ματρία για να αποτίσει τον τελευταίο φόρο τιμής στον Φραγκίσκο, αντανακλώντας την αφοσίωσή του στην υπηρεσία των φτωχών και των καταπιεσμένων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Η ταφή θα είναι ιδιωτική τελετή, αλλά οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν τον τάφο λίγο μετά. Ο τάφος θα φέρει μόνο το λατινικό όνομα του Φραγκίσκου, Franciscus.
Εννέα ημέρες πένθους για την παγκόσμια εκκλησία
Η παπική κηδεία σηματοδοτεί την πρώτη από τις εννέα ημέρες πένθους για την παγκόσμια Εκκλησία. Μια άλλη κηδεία θα τελεστεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή. Θα την τελέσει ο Ιταλός καρδινάλιος Pietro Parolin, ο οποίος συχνά θεωρείται ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το παπικό αξίωμα. Τις επόμενες ημέρες, το Βατικανό θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης της συνόδου που θα επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου. Αυτή η μυστική συνάντηση των καρδιναλίων δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 6 Μαΐου.
Διαβάστε ακόμη > Explainer: Ο πλήρης οδηγός για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.