- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χακάν Φιντάν: «Κανένα μονομερές βήμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»
Τι είπε για το Κυπριακό
Χακάν Φιντάν: «Κανένα μονομερές βήμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», μετά τη συνάντησή του στην 'Αγκυρας με τον ομόλογό του της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.
Σε από κοινού συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν είπε, μεταξύ άλλων ότι «το 2020, καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Υποστήριξε επίσης ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Τουρκία «όσον αφορά στις γεωτρήσεις και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες».
Αναφερόμενος δε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατήρτισε η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος, είπε πως θα τον παρουσιάσει αυτόν στα αρμόδιο όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως «ό,τι κι αν λένε οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εξαντλημένο μοντέλο της ομοσπονδίας δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το μοντέλο αποκλείστηκε και από τους Ελληνοκυπρίους και στις δύο προσπάθειες εφαρμογής του».
«Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας που στοχεύει σε περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τους αναγκάζει να αγωνίζονται από πιο αδύναμη θέση, δεν είναι μια προσέγγιση που θα αποδεχτούμε. Ασφαλώς, σεβόμαστε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Oι δικές τους επιλογές και προτιμήσεις είναι προφανείς, όμως και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, ως μητέρα πατρίδα, προβάλλουμε πάντοτε τις δικές μας απόψεις και στάσεις με μεγάλη σαφήνεια. Είμαστε εξαιρετικά σαφείς σε αυτό το θέμα» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Συνεχίζοντας, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε πως η 'Αγκυρα έλεγε μέχρι σήμερα πάντα «ναι» σε όλες τις προτάσεις λύσης που έφερε η διεθνής κοινότητα «και ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο πρόεδρός μας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Επειδή διαπιστώσαμε ότι η απομόνωση του τουρκοκυπριακού "λαού" δεν εξαφανίστηκε καθώς περνούσαν τα χρόνια, προβάλλαμε ένα νέο οδικό χάρτη και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. […] Εμείς θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος, τέλος, στον ορισμό πρέσβεων από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χακάν Φιντάν, παρατήρησε ότι «οι παγκόσμιες εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η πρόοδος που σημείωσαν τα αδέλφια μας στην Κεντρική Ασία έχουν προσελκύσει την προσοχή παγκόσμιων παραγόντων και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κεντρική Ασία έχει αυξηθεί». Σχολίασε ωστόσο ότι παρ' όλο που αυτό είναι μια κατάσταση κατανοητή, «υπάρχουν και τομείς όπου βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον να επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ».
Έκανε επίσης λόγο για «οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου», τα οποία η Αγκυρα από θέση αρχής προτιμάει να μην συζητά δημόσια. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με ορθολογισμό σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε όλα τα θέματα στο οικογενειακό μας συμβούλιο» σημείωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.