- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: «Πάγος» στα Eurofighter λόγω Ιμάμογλου
Άγνωστο όμως τι θα θελήσει ο δυνάμει καγκελάριος Μερτζ
Γερμανία : «Πάγο» στα Eurofighter λόγω Ιμάμογλου
Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εμποδίζει την παράδοση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την σύλληψη του έκπτωτου πλέον δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Η εφημερίδα της Γερμανίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας» και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανασταλεί και η πώληση εξοπλιστικών συστημάτων. Η Handelsblatt επισημαίνει μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς «είχε προσωπικά προσπαθήσει να διαλύσει τις ανησυχίες για την εξαγωγή των Εurofighter» και ότι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον τούρκο πρόεδρο είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα ο κ. Σολτς, σε επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, είναι αυτονόητο ότι θα λάβει γερμανικά όπλα». Στη συνέχεια όμως ο αρχηγός του τουρκικού κράτους «ακύρωσε αυτές τις προσπάθειες με τις ενέργειές του κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Η γερμανική απόφαση μπλοκάρει ευρύτερο τουρκικό σχέδιο για την αγορά 40 Eurofighter 1 και 2 από την Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της. Το Eurofighter Typhoon αποτελεί κοινό εγχείρημα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και η πώλησή του απαιτεί την έγκριση όλων των συμμετεχόντων. Η άρνηση του Βερολίνου ισοδυναμεί επομένως με βέτο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις εσωτερικές κυβερνητικές συζητήσεις», περιορίστηκε να δηλώσει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στην προγραμματική τους συμφωνία ωστόσο, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αναφέρουν σχετικά: «Ευθυγραμμίζουμε τις εξαγωγές όπλων μας πιο στενά με τα συμφέροντά μας στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας. Θέλουμε μια πολιτική εξαγωγών όπλων με στρατηγικό προσανατολισμό, η οποία θα παρέχει αξιοπιστία στην γερμανική αμυντική βιομηχανία, στους διεθνείς εταίρους και στους πελάτες της. Στηρίζουμε τις εξαγωγές όπλων μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών. Η έγκριση εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων πρέπει να εξετάζεται πιο γρήγορα και με πιο συντονισμένο τρόπο».
Το SPD πάντως δεν επιθυμεί την εξαγωγή των Eurofighter στην Τουρκία, εν αντιθέσει προς τα CDU/CSU, με τον κατά πάσα πιθανότητα επόμενο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το θέμα ως μοχλό πίεσης για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Παρά την περιοριστική πολιτική της Γερμανίας για την εξαγωγή όπλων, η Τουρκία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2024 η αξία των οπλικών συστημάτων που πωλήθηκαν από την Γερμανία στην Τουρκία έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ. Κατά το διάστημα μεταξύ 2020 και 2024, η Γερμανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.