Κοσμος

Φινλανδία: Πώς είναι η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Kάθε άνθρωπος εκεί απέχει κατά μέσο όρο 200 μέτρα από τη φύση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φινλανδία: Πώς είναι η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου
Φινλανδία: Πώς είναι η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου © Veikko Venemies/ Unsplash

Φινλανδία: Πώς είναι η ζωή στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου - Kάθε άνθρωπος εκεί απέχει κατά μέσο όρο 200 μέτρα από τη φύση

H Φινλανδία ανακηρύχθηκε - ξανά για 8η χρονιά - η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά.

Η σκανδιναβική χώρα φημίζεται για την ασφάλειά της, κατονομάζοντας ως έναν από τους λίγους πιθανούς κινδύνους για τους τουρίστες που την επισκέπτονται  το να πέσουν πάνω σε ελεύθερα περιφερόμενους ταράνδους στη βόρεια Λαπωνία. Εν τω μεταξύ, μια νέα και σίγουρη γενιά Φινλανδών σεφ έχει κερδίσει τον διεθνή σεβασμό και το ενδιαφέρον για τη φινλανδική γαστρονομική σκηνή.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του 2025

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του 2025, κατά φθίνουσα σειρά, αποτελούνται από τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ισλανδία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, την Κόστα Ρίκα, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και το Μεξικό. Τα ευρήματα της Έκθεσης βασίζονται σε βαθμολογίες δημοσκοπήσεων της Gallup για την ισότητα (ή την απουσία της), την κοινωνική υποστήριξη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία, την αντίληψη της διαφθοράς, τα θετικά συναισθήματα και την προθυμία για δωρεές και εθελοντισμό. Η «φροντίδα και το μοίρασμα» επιλέχθηκαν ως γενικά θέματα για την έκθεση του 2025, επίκαιρες υπενθυμίσεις των κοινωνικών αρετών της ενσυναίσθησης και της κοινότητας.

Η Φινλανδία φιλοξενεί το βορειότερο στον κόσμο εστιατόριο με αστέρι Michelin, το Tapio, στο Ruka-Kuusamo, ενώ η περιοχή Saimaa Lakeland ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας το 2024. Πολλά εστιατόρια σε όλο το Ελσίνκι γιορτάζουν τον βρώσιμο πλούτο - μανιτάρια, μούρα, ψάρια και κυνήγι - που είναι προσβάσιμος σε όλους στα ατελείωτα δάση, τα παράκτια αρχιπελάγη και τις εσωτερικές πλωτές οδούς της χώρας μέσω του Jokaisenoikeudet της Φινλανδίας ή «Δικαίωμα του Καθένα», ενός νόμου που παρέχει σε όλους την ελευθερία να περιπλανώνται και να αναζητούν τροφή.

Συνδεθείτε με τη φύση

Το Ελσίνκι, όπου οι περισσότεροι επισκέπτες ξεκινούν ή τελειώνουν το ταξίδι τους, προσφέρει μια πρώτη γεύση αυτής της εθνικής ικανοποίησης. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη, η οποία απλώνεται σε ένα πανέμορφο φυσικό αρχιπέλαγος και μια ανακτημένη γη. Είναι εύκολο να πάρετε ένα ποδήλατο πόλης από ένα από τα δεκάδες περίπτερα που υπάρχουν στην πόλη και να ξεκινήσετε για να εξερευνήσετε τις ποδηλατικές διαδρομές που αγκαλιάζουν την ακτή ή να εξαφανιστείτε στο Κεντρικό Πάρκο, μια ζώνη δάσους που εκτείνεται από το κέντρο της πόλης μέχρι τη βόρεια περιφέρειά της.

Η ενδορφινική ώθηση που προσφέρει αυτό το είδος της περιπέτειας και της πρόσβασης σε άφθονους φυσικούς πόρους συνδέεται άμεσα με τις μετρήσεις ευτυχίας του ΟΗΕ για το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία και τα θετικά συναισθήματα. 

Κάθε άνθρωπος στη Φινλανδία απέχει κατά μέσο όρο 200 μέτρα από τη φύση

Ωστόσο, η Φινλανδία δεν είναι απρόσβλητη από την οικονομική πίεση ή τις αντιπαραθέσεις και οι μακροί, σκοτεινοί χειμώνες μπορεί να επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Η φινλανδική ιδέα της ευτυχίας περιλαμβάνει επίσης μια δόση sisu: μια δύσκολα μεταφράσιμη έννοια της ανθεκτικότητας, του σθένους, του θάρρους και της πυγμής. Η φινλανδοκαναδή συγγραφέας Katja Pantzar, η οποία έχει γράψει εκτενώς για αυτή την αντιληπτή εθνική ιδιότητα, εξηγεί ότι πρόκειται για «μια νοοτροπία που επιτρέπει στους ανθρώπους και τις κοινότητες να συνεργάζονται μπροστά στις προκλήσεις αντί να παραιτούνται ή να κατηγορούν και να επιτίθενται στους άλλους».

Σημειώνει ότι τα τέσσερα κορυφαία έθνη στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία είναι όλα σκανδιναβικές χώρες με ισχυρά συστήματα πρόνοιας σχεδιασμένα να υποστηρίζουν το συλλογικό καλό. «Η ευτυχία είναι πολύ συγκεκριμένη από πολιτισμική άποψη», δήλωσε η ίδια. «Στη Φινλανδία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα καθημερινής ευτυχίας που είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους, είτε πρόκειται για τη φύση - κάθε άνθρωπος στη Φινλανδία απέχει κατά μέσο όρο περίπου 200 μέτρα από το πλησιέστερο δάσος, πάρκο, παραλία ή φυσικό υδάτινο σώμα - είτε για σάουνες, δημόσιες βιβλιοθήκες, ασφαλή και αποτελεσματικά μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν καθαρό πόσιμο νερό, εκπαίδευση ή υγειονομική περίθαλψη».

Η Pantzar τονίζει επίσης τις ιδιότητες της αντιθετικής θεραπείας που ενισχύουν τη διάθεση - θερμές σάουνες που ακολουθούνται από κρύες βουτιές - ως προσιτή, καθημερινή ενίσχυση της διάθεσης. «Είναι απίστευτα εύκολο να το κάνεις στο Ελσίνκι, που περιβάλλεται από τη θάλασσα», λέει. «Όταν δεν χρειάζεται να ταξιδεύεις μεγάλες αποστάσεις ή να πληρώνεις μεγάλα ποσά για να κάνεις μια γρήγορη βουτιά, είναι πιο εύκολο να το κάνεις πιο τακτικά, πριν ή μετά τη δουλειά ή στο διάλειμμα για φαγητό».

Και ενώ ορισμένοι Φινλανδοί παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ετικέτα του «πιο ευτυχισμένου έθνους», οι περισσότεροι φαίνεται να εκτιμούν αυτό που έχουν. «Δεν μου είναι εύκολο να σκέφτομαι τη Φινλανδία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου», λέει ο συνταξιούχος Juha Roiha. «Σε φτωχότερες χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Νεπάλ, οι άνθρωποι φαίνονται χαλαροί παρά τις όποιες δυσκολίες. Στη Φινλανδία, μπορεί μερικές φορές να ακούσεις τους ανθρώπους να λένε ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι κάπου αλλού. Αλλά μέσα μας, με αυτά που έχουμε, είμαστε ευτυχισμένοι».

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.