Κοσμος

Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας

Η τυχαία δημιουργία που έγινε «πολύχρωμη» επιτυχία

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας
Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας © Unsplash

Σαν σήμερα 6 Απριλίου: Μπαίνει στη ζωή μας το Post-it - Η τυχαία δημιουργία που έγινε «πολύχρωμη» επιτυχία 

Το χρώμα τους και η χρήση τους γνωστή. Ο λόγος για τα αυτοκόλλητα χαρτάκια Post-It που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας διευκολύνουν με τη χρήση τους. Σαν σήμερα στις 6 Απριλίου του 1980 «βγήκαν» στην αγορά των ΗΠΑ με την επωνυμία «Post-it Notes» και έκτοτε αποτελούν αναπόσπαστο «πολύχρωμο» κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ποια είναι όμως η ιστορία του διάσημου αυτοκόλλητου που είναι τόσο χρήσιμο σήμερα;

Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας
Τα αυτοκόλλητα Post-it με το κλασσικό καναρίνι τους χρώμα © Unsplash

Τι είναι επί της ουσίας το Post-It;

Το σημείωμα Post-it (ή αυτοκόλλητο σημείωμα) είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί με μια αυτοκόλλητη λωρίδα κόλλας στο πίσω μέρος του, που προορίζεται για την προσωρινή προσάρτηση σημειώσεων σε έγγραφα και άλλες επιφάνειες ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και ως σελιδοδείκτες.

Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας
Μοτίβο από αυτοκόλλητα χαρτάκια Post-it © Unsplash

Μια κόλλα ευαίσθητη στην πίεση χαμηλής πρόσφυσης επιτρέπει στις σημειώσεις να προσαρτώνται, να αφαιρούνται και ακόμη και να επανατοποθετούνται εύκολα σε άλλο σημείο χωρίς να αφήνουν υπολείμματα. Η χαρακτηριστική κόλλα του Post-it ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν επιστήμονα της 3M. An και σήμερα κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και μεγέθη από πληθώρα κατασκευαστών, τα αυθεντικά της εταιρείας 3M έχουν ως χρώμα κατατεθέν το καναρινί, σχήμα τετραγώνου και μέγεθος 76 τετραγωνικά χιλιοστά.

Η ιστορία του Post-It

Η ιστορία του Post-it ξεκινάει στο όχι και τόσο μακρινό 1968. Ο χημικός της 3M, Σπένσερ Σίλβερ δημιούργησε μια συγκολλητική ουσία, η οποία μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί χωρίς να αφήνει ίχνη και σημάδια. Επί πέντε χρόνια ο Σίλβερ προσπαθούσε να προωθήσει την εφεύρεσή του μέσα στην 3Μ, αλλά εις μάτην.

Το 1974 ήρθε ο συνάδελφός του Αρτ Φραι, χημικός και αυτός, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία του Σίλβερ ως σελιδοδείκτη, καθώς ήταν εκνευρισμένος που οι σελιδοδείκτες του υμνολογίου του κατέληγαν συχνά στο πάτωμα. Όντας ψάλτης χρησιμοποιούσε μικρά αποκόμματα χαρτιού για να μαρκάρει τους ύμνους που επρόκειτο να ψάλει. Μία Κυριακή όμως ανακάλυψε ότι όλα τα κομμάτια είχαν πέσει έξω από το βιβλίο με τους ύμνους. Χρειαζόταν λοιπόν έναν σελιδοδείκτη. Η έμπνευση του Σίλβερ για τον Φράι ήταν αυτό που έπρεπε χωρίς να προκαλείται φθορά στο βιβλίο.

Post-it
Ο Άρθουρ Φράι με το αυτοκόλλητο Post-it © Wikipedia

Ο Φραι αμέσως προώθησε την ιδέα στην εταιρεία 3M και έτσι ξεκίνησε η παραγωγή. ετά από πειράματα αρκετών εβδομάδων, παρουσίασε ένα αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτάκι με την κολλητική ουσία του Σίλβερ στο πάνω οπίσθιο μέρος, το οποίο είχε την ιδιότητα να αποκολλάται χωρίς να αφήνει σημάδια στην επιφάνεια του αντικειμένου στο οποίο ήταν προσκολλημένο, ακόμη και εάν η επιφάνεια δεν ήταν λεία. Το χαρακτηριστικό καναρινί χρώμα επιλέχθηκε τυχαία, όταν κατά την πρώτη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε χαρτί καναρινί χρώματος, που βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια.

Το Post-it μπήκε στην αγορά στις 6 Απριλίου 1980

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1980 κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ υπό την ονομασία Post-It Notes, μετά από δοκιμαστική κυκλοφορία τριών χρόνων όπου το 95% των ανθρώπων το είχαν αγοράσει ή θα το αγόραζαν στο μέλλον.

Με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε στη συνείδηση των χρηστών μέχρι του σημείου η ονομασία Post-it να χαρακτηρίζει μια κατηγορία προϊόντων. Στη δεκαετία του '90, όταν έληξε η πατέντα της 3M και άλλες εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά του προϊόντος, όπως η BIC με τα Sticky Notes.

Τα Post-it ως έργο τέχνης και τεχνολογικής επιρροής

Τα Post-it έχουν χρησιμοποιηθεί ως υλικό από εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Το 2000, τα εικοσάχρονα του Post-it, γιορτάστηκαν με τη δημιουργία έργων τέχνης πάνω στα καναρινί αυτοκόλλητα χαρτάκια. Το έργο του Αμερικανού ζωγράφου Ρόμπερτ Κίτγε (1932-2007) πουλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία αντί 769 ευρώ, γεγονός που το κατέστησε ως το πιο ακριβό Post-it.

Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας
Μωσαϊκό δημιουργημένο από αυτοκόλλητα Post-it © Wikipedia

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει τα ψηφιακά Post-it, όπως τα Post-it Brand Software Notes της 3M, τα Stickies της Apple και τα Sticky Notes της Microsoft για τα Windows 7.

Οι σημειώσεις Post-it είναι απλές στη μορφή αλλά δημιουργούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Ο σκοπός ενός Post-It μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον χρήστη του. Τα φωτεινά χρώματα και το μικρό σχήμα τους τα καθιστούν ιδανικά για αναθεώρηση. Σε αίθουσες διδασκαλίας και συνεδριάσεων, τα Post-it μπορεί να είναι ένας τρόπος για έναν καθηγητή ή ένα αφεντικό να παρουσιάσει οπτικά πολλές διαφορετικές φωνές σε ένα μέρος. Τα Post-it μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην τέχνη, ως ένας τρόπος παραγωγής μεγάλων αφισών τύπου pixel.

Οι σημειώσεις Post-it έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε μουσεία για να επιτρέψουν μεγαλύτερη διαδραστικότητα και συμμετοχή του κοινού. Το 2016, στο Κέντρο Ιστορίας της Μινεσότα στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, το κοινό έγραψε τους στοχασμούς του σχετικά με τη ζωή του Prince σε σημειώσεις Post-it και τις ανάρτησε κοντά στο έκθεμα. Ορισμένες σημειώσεις Post-it αρχειοθετήθηκαν από το μουσείο για να διατηρηθεί το κοινό συναίσθημα που διατυπώθηκε εκείνη την εποχή.

Σαν σήμερα, το Post-it μπαίνει στη ζωή μας
Άνθρωποι βλέπουν μηνύματα σε Post-it που είναι κολλημένα σε έναν «τοίχο του John Lennon» σε γέφυρα στη συνοικία Wan Chai στο Χονγκ Κονγκ © EPA/HOW HWEE YOUNG

Μερικά fun facts και ερωτήσεις όπως έχουν καταχωρυθεί στο Quora για τα Post-it

Πόσα Post-it χρειάζονται για να καλύψουν έναν ολόκληρο τοίχο;

Θα χρειαστούν περίπου 1.152 αυτοκόλλητα, αναλόγως το μέγεθος του Post-It και φυσικά το μέγεθος του τοίχου. Φυσικά όσο μεγαλύτερες διαστάσεις του Post-It χρησιμοποιηθούν, τόσο λιγότερα αυτοκόλλητα θα χρειαστούν.

Πόσο είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός αυτοκόλλητου σημειώματος;

Η διάρκεια ζωής ενός αυτοκόλλητου σημειώματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα της κόλλας, η επιφάνεια στην οποία είναι κολλημένο και η συχνότητα χρήσης του.

Σε γενικές γραμμές, οι αυτοκόλλητες σημειώσεις υψηλής ποιότητας μπορούν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, εάν φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος και δεν εκτίθενται σε υπερβολική υγρασία ή θερμότητα. Ωστόσο, αν εκτεθούν στο ηλιακό φως ή στη θερμότητα, η κόλλα μπορεί να αλλοιωθεί πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να χάσουν την αυτοκόλλητη ιδιότητά τους και να πέσουν.

Ποια είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να γράψετε σε αυτοκόλλητες σημειώσεις;

Οι αυτοκόλλητες σημειώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή υπενθυμίσεων, λιστών εργασιών και σημαντικών πληροφοριών. Μερικά παραδείγματα πραγμάτων που μπορείτε να γράψετε σε αυτοκόλλητες σημειώσεις περιλαμβάνουν:

  • Καθημερινές εργασίες ή στόχους
  • Σημαντικές ημερομηνίες ή προθεσμίες
  • Τηλέφωνα ή διευθύνσεις
  • Εμπνευσμένα αποσπάσματα ή επιβεβαιώσεις
  • Λίστες παντοπωλείου ή σχέδια γευμάτων
  • Ιδέες ή σημειώσεις για καταιγισμό ιδεών
  • Κωδικοί πρόσβασης ή πληροφορίες σύνδεσης (αν και είναι σημαντικό να τα κρατάτε ασφαλή)
  • Θετικά σχόλια ή κομπλιμέντα για τον εαυτό σας ή για άλλους

Βοηθούν οι αυτοκόλλητες σημειώσεις στη μελέτη αν τις κολλήσω στον τοίχο;

Ναι, φυσικά και βοηθούν.

Οι αυτοκόλλητες σημειώσεις είναι χρήσιμες για την ταυτόχρονη λήψη των πραγμάτων και έτσι επιταχύνεται η εργασία και η εμπλοκή.Ένα σημαντικό καθήκον της αποτελεσματικής λήψης σημειώσεων είναι ότι πρέπει να υπάρχει ελάχιστο φορτίο στη μνήμη εργασίας και οι σημειώσεις πρέπει να απευθύνονται σε σύνθετα καθήκοντα σκέψης.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο σημείωμα χωρίς να χάσει τη δράση του;

Για να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο σημείωμα χωρίς να χάσει την κολλητικότητά του, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

  • Αποφύγετε να αγγίζετε το αυτοκόλλητο μέρος του αυτοκόλλητου σημειώματος με τα δάχτυλά σας ή οποιαδήποτε επιφάνεια που μπορεί να έχει βρωμιά ή έλαια, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την αυτοκόλλητη ιδιότητα.
  • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια για να κολλήσετε το σημείωμα. Η υγρασία ή η σκόνη μπορεί να επηρεάσει την κολλητικότητα του σημειώματος.
  • Αποθηκεύστε τις αυτοκόλλητες σημειώσεις σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από άμεσο ηλιακό φως, θερμότητα ή υγρασία. Οι ακραίες θερμοκρασίες και η υγρασία μπορεί να μειώσουν την κολλητικότητα των σημειώσεων.
  • Αν το αυτοκόλλητο σημείωμα χάσει την αυτοκόλλητη ιδιότητά του, μπορείτε να δοκιμάσετε να το τρίψετε απαλά με μια καθαρή γόμα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή λάδια που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο αυτοκόλλητο μέρος.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα κόλλας ή ταινία διπλής όψης για να στερεώσετε το αυτοκόλλητο σημείωμα στην επιφάνεια.

Πηγή: Σαν σήμερα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ