- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς της Κίνας: Και λοιπόν τι έγινε; Ας τους αυξήσουν
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη στιγμή «εξαιρετική»
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς της Κίνας: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη στιγμή «εξαιρετική»
Την απάντησή τους στην Κίνα και τους δασμούς που επέβαλλε με 84% μετά το δεύτερο κύμα δασμών με επιβάρυνση 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 09/04 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Και λοιπόν τι έγινε; Ας αυξήσουν τους δασμούς», είπε ζωντανά από το Fox News. «Η κλιμάκωση θα εξελιχθεί σε ήττα για την Κίνα», πρόσθεσε ο Μπέσεντ ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ελπίζει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα».
«Πιστεύω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να έρθουν και να διαπραγματευτούν επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Έχουν την πιο μη ισορροπημένη οικονομία στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου», είπε ο Σκοτ Μπέσεντ.
«Είναι η χώρα που οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερες από τις εξαγωγές μας στην Κίνα. Άρα, με αυτό το πλεόνασμα νομίζουν ότι μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους;» συνέχισε, συμπληρώνοντας:
«Κανείς δεν κερδίζει σε έναν πόλεμο, αλλά είναι αναλογικότητα. Και η αναλογικότητα για τους Κινέζους θα είναι πολύ χειρότερη».
Η Κίνα απάντησε με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δημοσίευσε την Τετάρτη μια λευκή βίβλο με τίτλο «Η θέση της Κίνας σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».
Η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε το έγγραφο προκειμένου να διευκρινίσει τα γεγονότα σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και να αναπτύξει λεπτομερώς τη θέση της για σχετικά ζητήματα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το έγγραφο δημοσιεύεται εν μέσω της αυξανόμενης μονομέρειας και προστατευτισμού από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, φαινόμενα που έχουν εμποδίσει σοβαρά τη φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως επισημαίνεται.
Από την έναρξη της εμπορικής έντασης το 2018, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεχώς εφαρμόζουν πολιτικές που αποσκοπούν στη συγκράτηση και καταστολή της Κίνας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετους συνολικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, περιλαμβάνοντας:
- δασμούς με πρόσχημα το ζήτημα της φαιντανύλης
- τους αποκαλούμενους «ανταποδοτικούς δασμούς»
- και πρόσθετο 50% επί των ήδη υπαρχόντων δασμών
Η κινεζική πλευρά τονίζει ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς και βασίζονται σε σχέσεις win-win.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους» τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει μάχη με την Ουάσιγκτον, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις.
Διαβάστε ακόμη >>> Τραμπ μετά τα αντίποινα της Κίνας: Φέρτε τις επιχειρήσεις σας στις ΗΠΑ - Μηδενικοί δασμοί, άμεσες εγκρίσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.