- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δασμοί: «Kαπνός» 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Wall Street
H πτώση πλησίασε τα επίπεδα του 2008
Δασμοί: Έσβησαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Wall Street
Oι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές βυθίστηκαν σε αναταραχή, καθώς ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ μέσω δασμών έριξε τρισεκατομμύρια δολάρια στην αξία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου και ενέτεινε τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ.
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες αντέδρασαν στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου της «ημέρας απελευθέρωσης» που κατεδάφισαν τη διεθνή εμπορική τάξη, περίπου 2 δισ. δολάρια (1,5 δισ. λίρες) εξανεμίστηκαν από τη Wall Street και τις τιμές των μετοχών σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι σαρωτικοί συνοριακοί φόροι του Τραμπ, ύψους από 10% έως 50%, τόσο στους παραδοσιακούς συμμάχους όσο και στους εχθρούς των ΗΠΑ, αύξησαν δραματικά τον κίνδυνο μιας απότομης παγκόσμιας ύφεσης και μιας ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Κάνοντας συγκρίσεις με τα κραχ των αγορών στο αποκορύφωμα της πανδημίας του covid-19 και της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2008, το ξεπούλημα σάρωσε τον πλανήτη, στέλνοντας τα χρηματιστήρια σε πτώση στην Ασία και την Ευρώπη. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 των εταιρειών blue chip έκλεισε την ημέρα με πτώση 133 μονάδων ή 1,5% στις 8.474 μονάδες, αφού υπέστη τη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο.
Όταν άνοιξαν οι συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 των κορυφαίων εταιρειών των ΗΠΑ υποχώρησε έως και 4,3% στις πρωινές συναλλαγές, με το βαρύ τεχνολογικό ταμείο Nasdaq να υποχωρεί κατά 5,1%.
Η Λίμπι Κάντριλ, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής των ΗΠΑ στην Pimco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, δήλωσε ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να μαλακώσει τη στάση του μπροστά στην αναταραχή των αγορών, αν και η ελπίδα παραμένει ότι τελικά θα συνάψει συμφωνίες με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση περίπου 2,2% το πρωί της Πέμπτης, εν μέσω μιας αυξανόμενης απώλειας εμπιστοσύνης σε ένα νόμισμα που προηγουμένως θεωρούνταν το ασφαλέστερο στον κόσμο για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα.
Η Apple, η οποία κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των iPhones, των tablet και άλλων συσκευών της για την αμερικανική αγορά στην Κίνα, σημείωσε βουτιά έως και 9,5%, μαζί με την απότομη πτώση άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Nvidia, η Dell και η HP.
Ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει εξάλλου σημαντική κάμψη, με τη μετοχή ορισμένων εταιρειών, να καταγράφει πτώση άνω του 10%: η Gap υποχωρεί κατά 16%, η Ralph Lauren κατά 12,10%, η Lululemon κατά 12,20%, η Nike κατά 11,08%. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτών των εταιρειών κατασκευάζονται στην Κίνα ή το Βιετνάμ, όπου επιβλήθηκαν δασμοί 34% και 46% αντιστοίχως.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση του Tραμπ να επιβάλει δασμούς 20% στα προϊόντα της ΕΕ ήταν «βάναυση και αβάσιμη», ενώ ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς την χαρακτήρισε «θεμελιωδώς λανθασμένη».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι οι «προστατευτικοί» δασμοί είναι «αντίθετοι με τα συμφέροντα εκατομμυρίων πολιτών σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού και στις ΗΠΑ».
Η ΕΕ πιστεύεται ότι προετοιμάζει ανταποδοτικούς δασμούς σε καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά των ΗΠΑ -που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν εμβληματικά προϊόντα όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα blue jeans και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson- οι οποίοι θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου, ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου που είχε ανακοινώσει προηγουμένως ο Τραμπ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
«Είδα το χέρι μου να λείπει» - Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης της έφηβης
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.