- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δασμοί: Αναμένεται εκτόξευση στις τιμές των sneakers στις ΗΠΑ λόγω παραγωγής στην Ασία
Παρά την απεξάρτηση των αμερικανικών εργοστασίων από την Κίνα
Δασμοί: Αναμένεται εκτόξευση στις τιμές των sneakers λόγω παραγωγής στην Ασία
Οι τιμές των αθλητικών παπουτσιών Nike Jordan και Adidas Samba είναι πιθανό να αυξηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιβολή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μιας σειράς νέων δασμών σε βασικούς κατασκευαστές αθλητικών ειδών και ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ και της Ινδονησίας.
Κορυφαίες αμερικανικές μάρκες όπως η Nike έχουν περάσει χρόνια για να απομακρυνθούν από τα κινεζικά εργοστάσια καθώς κλιμακώνονταν οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αλλά οι νέοι δασμοί απειλούν τώρα τις προμήθειες της νοτιοανατολικής Ασίας για τα πάντα, από φόρμες μέχρι παπούτσια υψηλής τεχνολογίας για τρέξιμο.
Οι μετοχές της Nike, της Adidas και της Puma σημείωσαν μεγάλη πτώση μετά την επιβολή δασμών 46% στο Βιετνάμ, 49% στην Καμπότζη, 37% στο Μπαγκλαντές και 32% στην Ινδονησία, ενώ ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα κατά επιπλέον 34 ποσοστιαίες μονάδες, μετά τους προηγούμενους δασμούς 20%.
«Οι εταιρείες που εργάστηκαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα, στηριζόμενες σε χώρες όπως το Βιετνάμ, μόλις έμαθαν ότι δεν υπάρχει πραγματικά μέρος για να κρυφτούν», δήλωσε ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Simeon Siegel.
Οι μετοχές της εταιρείας λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας H&M η οποία προμηθεύεται κυρίως από την Κίνα και το Μπαγκλαντές, υποχώρησαν κατά 5%.
Η αναλύτρια της Bernstein, Aneesha Sherman, δήλωσε ότι μάρκες όπως η On Holding ONON.N, της οποίας τα αθλητικά παπούτσια αξίας 150 δολαρίων απευθύνονται σε πιο εύπορους αγοραστές, θα μπορούσαν πιο εύκολα να ανεβάσουν τις τιμές χωρίς να επηρεάσουν τα έσοδα.
«Για όλους τους άλλους, νομίζω ότι η στρατηγική μετριασμού βραχυπρόθεσμα θα είναι να προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαια των προμηθευτών και των πωλητών, ώστε να μοιραστούν τον πόνο πάνω και κάτω από την αλυσίδα αξίας», είπε.
Οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν το μέσο εισαγωγικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στα ενδύματα από 14,5% το 2024 σε 30,6%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Sheng Lu, καθηγητή μόδας και μελετών ένδυσης στο Πανεπιστήμιο του Delaware.
Με βάση τις τιμές των εισαγωγών του 2024, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ενδύματα, υπερδιπλάσια από τα περσινά επίπεδα, δήλωσε ο Lu.
Οι λιανοπωλητές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν πλήρως αυτούς τους δασμούς, καθώς η αντιμετώπιση του αντίκτυπου των εισφορών μόνο στο Βιετνάμ θα απαιτούσε αυξήσεις τιμών κατά 10% έως 12%, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS. «Με τους πρόσθετους δασμούς που προτείνονται σε άλλους βασικούς ασιατικούς κόμβους προμηθειών, το σενάριο της μετατόπισης της παραγωγής φαίνεται τώρα πολύ λιγότερο βιώσιμο, περιορίζοντας το σύνολο των αποτελεσματικών μοχλών μετριασμού που έχουν στη διάθεσή τους οι μάρκες», πρόσθεσαν οι αναλυτές της UBS.
«Τελικά, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της. Η Nike παρήγαγε τα μισά υποδήματά της και περίπου το 30% των ενδυμάτων της στο Βιετνάμ κατά το οικονομικό έτος 2024, ενώ η Adidas βασίστηκε στο ασιατικό κράτος για το 39% των υποδημάτων της και το 18% των ενδυμάτων της πέρυσι.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.