- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ιταλία: Αντιδράσεις για πρόταση να δίνεται αυτόματα στα μωρά το επώνυμο της μητέρας τους
Πολιτικός λέει ότι η ιδέα θα ήταν «αποζημίωση για την αιώνια αδικία» να δίνεται στα παιδιά το όνομα του πατέρα τους
Πρόταση για αυτόματη απόδοση του επωνύμου της μητέρας στα μωρά προκαλεί αντιδράσεις στην Ιταλία - Πολιτικός κάνει λόγο για «αντιστάθμιση μιας ιστορικής αδικίας»
Πολιτικός στην Ιταλία πρότεινε νόμο που θα καθιστούσε αυτόματη την απόδοση του επωνύμου της μητέρας στα μωρά κατά τη γέννηση, κάτι που θα έσπαζε μια παράδοση αιώνων και έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη.
Ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, πρώην υπουργός Πολιτισμού από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αυτή θα «διόρθωνε μια ιστορική αδικία».
Η πρότασή του ακολουθεί μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2022, που χαρακτήρισε την πρακτική της αυτόματης απόδοσης του επωνύμου του πατέρα στα νεογέννητα ως «διακριτική και επιζήμια για την ταυτότητα του παιδιού».
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τα επώνυμα και των δύο γονέων, με τη σειρά που αυτοί θα αποφασίσουν, εκτός αν συμφωνήσουν να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα από τα δύο. Σε περίπτωση διαφωνίας, ο τελικός λόγος θα ανήκει στον δικαστή.
Η εφαρμογή της απόφασης απαιτούσε νέα νομοθεσία από το κοινοβούλιο, αλλά το ζήτημα παραμερίστηκε αφότου η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την εξουσία. Ο Φραντσεσκίνι επανέφερε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αντί να δημιουργούνται «ατέλειωτα προβλήματα» με τα διπλά επώνυμα ή την επιλογή μεταξύ των δύο γονέων, θα έπρεπε να ισχύει ο κανόνας της απόδοσης μόνο του επωνύμου της μητέρας.
«Είναι κάτι απλό και ταυτόχρονα μια αντιστάθμιση μιας αδικίας αιώνων, η οποία δεν είχε μόνο συμβολική σημασία, αλλά αποτέλεσε πηγή πολιτισμικής και κοινωνικής ανισότητας των φύλων», πρόσθεσε.
Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία καταγράφονται αυτόματα με το επώνυμο του πατέρα τους, ενώ το επώνυμο της μητέρας επιτρέπεται μόνο αν ο πατέρας απουσιάζει από τη ζωή του παιδιού.
Ο Φραντσεσκίνι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας την οργή μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της Μελόνι.
«Ορίστε οι μεγάλες προτεραιότητες της ιταλικής αριστεράς», έγραψε στο X ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας. «Βεβαίως, ας εξαφανίσουμε τους πατέρες από προσώπου γης· έτσι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα».
Ο Φεντερίκο Μολικόνε, από το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, δήλωσε ότι το όραμα του Φραντσεσκίνι θα σηματοδοτούσε μια μετάβαση «από την πατριαρχία στη μητριαρχία». Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοιχτός στην πιθανότητα να λαμβάνουν τα παιδιά τα επώνυμα και των δύο γονέων.
Ο Πιεραντίνο Ζανετίν, από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, χαρακτήρισε την κίνηση «μια πρόκληση με στόχο κυρίως την προβολή στα μέσα ενημέρωσης», ενώ η Τζούλια Μποντζιόρνο, από τη Λέγκα, ζήτησε «μια ισορροπημένη λύση που δεν θα καθιστά αόρατο κανέναν γονέα».
Ο Φραντσεσκίνι έλαβε κυρίως υποστήριξη από άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον επιφυλακτικό Κάρλο Καλέντα, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Azione. «Δεν έχουμε άλλες προτεραιότητες;», σχολίασε.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.