- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: Νέες περικοπές και κατάργηση θέσεων στο δημόσιο ανακοινώνει η κυβέρνηση Στάρμερ
Αποφασισμένοι να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά οι Εργατικοί - Λαμβάνουν σειρά αντιδημοφιλών μέτρων
Βρετανία: Νέες περικοπές στον προϋπολογισμό και κατάργηση θέσεων εργασίας στο δημόσιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση των Εργατικών
Αποφασισμένη να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, παρά τη ζοφερή οικονομική κατάσταση, η κυβέρνηση της Βρετανίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, βάζοντας αυτήν τη φορά στο στόχαστρο τη δημόσια διοίκηση, μετά τα αντιδημοφιλή μέτρα που έλαβε το φθινόπωρο σε βάρος των συνταξιούχων, των ασθενών και των αναπήρων.
Η Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας η οποία αισθάνεται έντονα τις πιέσεις, θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα νέα μέτρα, κατά την παραδοσιακή «εαρινή διακήρυξη», δηλαδή την παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Η βασικότερη ανακοίνωση που θα κάνει είναι ήδη γνωστή: μείωση κατά 15% του κόστους λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης μέχρι το 2029/30 και, επομένως, λιγότεροι εργαζόμενοι στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 2 δισεκ. στερλίνες (2,4 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.
«Προτιμώ οι άνθρωποι να εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία, στην αστυνομία, αντί σε διοικητικές θέσεις», ανέφερε η Ριβς την Κυριακή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Το υπουργείο μιλά για 10.000 εργαζόμενους, σε σύνολο περίπου 500.000, όμως τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι θα καταργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας.
Το φθινόπωρο καταργήθηκε το επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους και στη συνέχεια ακολούθησαν περικοπές 5 δισεκ. λιρών από τα επιδόματα των αναπήρων και των όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αποφάσεις που ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών δυσκολεύτηκαν να τις αποδεχθούν.
Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου η Ριβς ανακοίνωσε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40 δισεκ. λίρες, προκαλώντας την οργή των επιχειρήσεων που προειδοποιούν για «δραματικές συνέπειες» στην αγορά εργασίας και τους μισθούς.
Για να κατευνάσει την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση των πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, ώστε να βελτιωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Όμως, με την οικονομία σε στασιμότητα, το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε τη σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι θα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από αλλού.
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχωρούσε κατά 0,1% τον Ιανουάριο και ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 3%. Ταυτόχρονα, η λίρα κατέγραφε πτώση και τα επιτόκια αυξάνονταν.
Ένα άλλο «καυτό» και περίπλοκο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ριβς είναι η πιθανή κατάργηση του φόρου που είχε επιβληθεί στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Ο φόρος αυτός απέφερε 800 εκατομμύρια λίρες ετησίως, αλλά ενδέχεται να καταργηθεί προκειμένου να γλιτώσει η Βρετανία από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα βρετανικά προϊόντα. Η υπουργός δεν το επιβεβαίωσε, ούτε και το διέψευσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εξωτερική πολιτική δεν αναμένονται πάντως δραματικές αλλαγές
Στο επίκεντρο ο έλεγχος της OPEN AI
Τα τούνελ εντοπίστηκαν κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός
Αυξάνονται για 11η διαδοχική χρονιά
Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού υποδομές της οργάνωσης - Δοκιμάζεται η εκεχειρία
Ποιους είχε βάλει στο στόχαστρο
Μήνυμα συμμαχίας με Ρωσία – Ο Κιμ υπόσχεται πλήρη στήριξη και μελλοντική στρατιωτική συνεργασία
Η καταπίεση του ιρανικού λαού συνεχίζεται
Το CNN φέρνει στο φως τη συχνή επικοινωνία και τις κοινωνικές επαφές που είχαν
Αναπαράσταση άνδρα που προσπάθησε να σωθεί - Νέα ευρήματα από ανασκαφές στην Πομπηία
Παραμένει σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ
Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τη συναυλία της Σακίρα στη Βραζιλία
Οι πρώτοι τραυματίες, τα λάθη και το «πυρηνικό μαύρισμα» μετά την έκρηξη στον Αντιδραστήρα 4
Η μαζική τάση απαλλαγής από το χιτζάμπ διαμορφώθηκε μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί
Ο δράστης είχε στο στόχαστρο αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ
Το βίντεο που έγινε viral και τον έβαλε σε μπελάδες
Ο νέος πρωθυπουργός, Πέτερ Μαγιάρ, ζητά τη σύλληψη των «εγκληματιών»
Mέλος της οικογένειας Άσαντ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με χειροπέδες
Η πενταμελής επιτροπή τόνισε ότι είναι αφοσιωμένη στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Για την 205η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.