- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Νορμανδία, ένα καταφύγιο βελτιώνει τη ζωή των τραυματισμένων ζώων
H οργάνωση Suzi Handicap Animal δέχεται ζώα με αναπηρία από όλο τον κόσμο
Μια κιβωτός για ανάπηρα ζώα: Η Stéphanie Lisicki ίδρυσε το Suzi Handicap Animal διότι δεν μπορούσε να ανεχθεί την ευθανασία για λόγους ευκολίας
Στην περιοχή Orne της βορειοδυτικής Γαλλίας, μια αγροικία έχει γίνει η κιβωτός των τραυματισμένων: από το 2014 η οργάνωση Suzi Handicap Animal, δέχεται ζώα με αναπηρία από όλο τον κόσμο· από την Αίγυπτο, από το Πράσινο Ακρωτήριο, από τον Μαυρίκιο κι από την Ουκρανία. Στο άσυλο της Orne ζουν σήμερα περίπου 300 ανάπηρα ζώα: σκύλοι, γάτες, γουρούνια, κατσίκες, πόνι και αγελάδες. Το 80% έχουν επιζήσει από κακομεταχείριση: έφτασαν εδώ με σπασμένα μέλη, καμένα, παράλυτα, δαρμένα, τυφλωμένα και άρρωστα.
Κάθε μέρα, προστίθενται 15-20 νέοι τρόφιμοι που μετά από υγειονομική καραντίνα, ενσωματώνονται στην κοινότητα των ζώων, των κτηνιάτρων και των φροντιστών. Η διαφορά από τα καταφύγια ζώων είναι ότι δεν τίθεται θέμα ευθανασίας: ακόμα κι αν έχουν τρία πόδια κινούνται με καροτσάκια, ακόμα κι αν υποστεί φρικτούς ακρωτηριασμούς βοηθούνται ώστε να περάσουν ήρεμα την υπόλοιπη ζωή τους. Το κέντρο, το οποίο διευθύνει η Stéphanie Lisicki, υποστηρίζεται από 400.000 άτομα στα κοινωνικά δίκτυα, μολονότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί δαπανάται τόσος χρόνος και ενέργεια για να σωθούν τα θύματα της ανθρώπινης σκληρότητας.
Αλλά υπάρχει ένας βαθύτερος συμβολισμός: ο πολιτισμός μας δεν εγκαταλείπει όσους έχουν ανάγκη. Η Stéphanie Lisicki, που ίδρυσε το Suzi Handicap Animal, λέει ότι σταμάτησε να εργάζεται σε μια κτηνιατρική κλινική διότι δεν μπορούσε να ανεχθεί την ευθανασία για λόγους ευκολίας. Και άρχισε να προωθεί μια διαφορετική ιδέα για τα ζώα, μια ιδέα που μοιάζει με εκείνη που έχουμε για τους ανθρώπους, η οποία είχε ευρεία απήχηση και εξασφάλισε αρκετές δωρεές. Τα έξοδα του ασύλου δεν είναι ευκαταφρόνητα: έχει προσωπικό 10 ατόμων και χρειάζεται φάρμακα, τροφή και συσκευές για τους αναπήρους. Σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο 2025 του φιλοζωικού Ιδρύματος «30 Εκατομμύρια φίλοι», το 77% των Γάλλων δηλώνουν υπέρ της αναγνώρισης στα ζώα του καθεστώτος των «μη ανθρώπινων προσώπων» που καθιστά πολύ δύσκολη την ευθανασία: πρόκειται για αύξηση 14 μονάδων από το 2019. Στο μεταξύ, παρά τους νόμους που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα ζώα, οι ποινές που επιβάλλονται στους κακοποιητές παραμένουν υπερβολικά επιεικείς και συχνά περιορίζονται σε πρόστιμα. Δεν είναι περίεργο το ότι 55% των Γάλλων πιστεύουν ότι τα δικαστήρια δεν υπερασπίζονται αρκετά τα ζώα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.