- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
HΠΑ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει ύφεση
Mε φόντο την μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και την δασμολογική πολιτική του Τραμπ
HΠΑ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει ύφεση
Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και θα μπορούσε να υπάρξει προσαρμογή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή.
Αλλά ο Μπέσεντ, μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, απέκλεισε την πιθανότητα μιας οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από τις συχνά μεταβαλλόμενες πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για δασμούς εναντίον των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει ύφεση όσο ο Τραμπ είναι στην εξουσία, ο Μπέσεντ απάντησε: «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει τον COVID;».
Ο Μπέσεντ είπε ότι έβαζε στιβαρές πολιτικές που θα ήταν ανθεκτικές, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να απογαλακτιστεί από αυτό που αποκάλεσε μαζικές κυβερνητικές δαπάνες.
Ερωτηθείς εάν η προσαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, ο Μπέσεντ είπε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πρέπει να γίνει».
Ο Μπέσεντ απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες επιδόσεις των χρηματιστηρίων, λέγοντας ότι οι διορθώσεις είναι υγιείς και ότι οι αγορές «θα τα πάνε περίφημα» αν η κυβέρνηση εφαρμόσει καλή φορολογική πολιτική, απορρύθμιση και ενεργειακή ασφάλεια. «Θα έχουμε μια μετάβαση και δεν θα έχουμε κρίση», είπε.
Προς το παρόν, η οικονομία φαίνεται να είναι σταθερή. Οι τιμές των μετοχών συχνά αυξομειώνονται και οι απότομες, προσωρινές πτώσεις συνήθως δεν βλάπτουν την οικονομία. Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι αρκετά μικρές. Η Goldman Sachs αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη φέτος από ό,τι πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να τοποθετεί τις πιθανότητες ύφεσης μόλις στο 20%.
Παρόλα αυτά, οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές, οι οικονομολόγοι και τα στελέχη επιχειρήσεων συνειδητοποιούν ότι οι φόροι εισαγωγής του Τραμπ βρίσκονται πολύ περισσότερο στο προσκήνιο της οικονομικής του πολιτικής αυτή τη φορά από ό,τι την τελευταία θητεία του στον Λευκό Οίκο. Οι μειώσεις φόρων και η απορρύθμιση φαίνεται προς το παρόν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι μειώσεις φόρων ήρθαν πριν από τους εισαγωγικούς δασμούς.
Οι δασμοί μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομία με διάφορους τρόπους: Αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές, μπορούν να επιβραδύνουν τις δαπάνες. Οι επιχειρήσεις μπορεί να αποσύρουν τις επενδύσεις σε νέα έργα εάν αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος από τους δασμούς. Και η αβεβαιότητα από την προσέγγιση του Τραμπ, η οποία έχει και δεν έχει, μπορεί επίσης να προκαλέσει την καθυστέρηση των προσλήψεων και των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις.
Πηγή: AP, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.