- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ
Οι δύο φάσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει αντίμετρα στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ - Οι δύο φάσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει τη δική της σειρά δασμών σε αμερικανικά προϊόντα έως την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12.3).
Τα αντίμετρα ανακοινώθηκαν μετά την επιβολή δασμών έως και 25% από τις ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τα «αντίμετρα για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών από τις επιπτώσεις αυτών των αδικαιολόγητων εμπορικών περιορισμών».
We regret the unjustified US 25% tariff on steel and aluminium imports.
— European Commission (@EU_Commission) March 12, 2025
The EU will protect its consumers and businesses.
We are launching swift, proportionate countermeasures worth up to €26 billion, matching the economic impact of the US tariffs.
More about our response ↓
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη «σε μια μαζική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στους δύο μεγάλους συμμάχους».
Σε δύο φάσεις τα αντίμετρα στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ
Η Κομισιόν σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η Επιτροπή θα βάλει τέλος στην αναστολή των υφιστάμενων αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ. Τα εν λόγω αντίμετρα στοχεύουν σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στην οικονομική ζημία που προκλήθηκε στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη δεύτερη φάση, η απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ που επηρεάζουν εξαγωγές της ΕΕ αξίας άνω των 18 δισ. ευρώ, η Επιτροπή προτείνει δέσμη νέων αντιμέτρων για τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Θα τεθούν σε ισχύ έως τα μέσα Απριλίου, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Οι δασμοί είναι φόροι. Είναι κακοί για τις επιχειρήσεις και ακόμη χειρότεροι για τους καταναλωτές» ανέφερα από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσθέτει: «αυτοί οι δασμοί διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Φέρνουν αβεβαιότητα για την οικονομία. Διακυβεύονται θέσεις εργασίας. Οι τιμές θα αυξηθούν και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Τα αντίμετρα που λαμβάνουμε σήμερα είναι ισχυρά αλλά αναλογικά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.