- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι η δύναμη»: Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από τη φον ντερ Λάιεν
Η ανάρτησή της λίγο πριν τη σύνοδο στο Λονδίνο


Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από τη φον ντερ Λάιεν -Η ανάρτησή της λίγο πριν τη σύνοδο στο Λονδίνο
Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία έστειλε με ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν , Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λίγο πριν τη σημερινή σύνοδο στο Λονδίνο.
Όπως αναφέρει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Πηγαίνω στο Λονδίνο για να επισημάνω τη συνεχή υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι η δύναμη. Η αδυναμία γεννά περισσότερο πόλεμο. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία, αναλαμβάνοντας παράλληλα μια αύξηση της ευρωπαϊκής άμυνας».
On my way to London to highlight Europe’s ongoing support to Ukraine that can lead to just and lasting peace in Ukraine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 2, 2025
The path to peace is strength.
Weakness breeds more war.
We will support Ukraine, while undertaking a surge in European defence.
Ποιοι θα συμμετέχουν στη Σύνοδο για την Ουκρανία σήμερα
Στη σημερινή σύνοδο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και Αντόνιο Κόστα.
Στις 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη εξάλλου έκτακτη ευρωπαϊκής σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σημερινή σύνοδος θα επικεντρωθεί “στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία”.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης “την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας”, μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.
Η Ουκρανία και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία την προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν – χωρίς να καλέσουν τους Ευρωπαίους ή το Κίεβο—διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου για το ξέσπασμα του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.
Στο πλευρό του Ζελένσκι η Ευρώπη μετά τις προσβολές Τραμπ
“Μια νέα εποχή αχρειότητας έχει αρχίσει (…) κατά την οποία θα πρέπει περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστούμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την ισχύ του δικαίου έναντι στον νόμο του πιο ισχυρού”, αντέδρασε χθες Σάββατο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Η ίδια εκτίμησε ότι είναι επείγον η Γερμανία και η ΕΕ να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς τους κανόνες προκειμένου να αποδεσμεύσουν περισσότερα μέσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να ενισχύσουν την άμυνά τους.
“Έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι ο ελεύθερος κόσμος έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη. Εναπόκειται σε εμάς, τους Ευρωπαίους, να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης”, σχολίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος “να ξεκινήσει τις συζητήσεις” για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει στο μέλλον πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα, έπειτα από αίτημα του μελλοντικού καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Ο Μερτς έχει εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να προετοιμαστεί “για το χειρότερο σενάριο”: οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ. Επιθυμεί εξάλλου να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί η βρετανική και γαλλική πυρηνική ομπρέλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία και Βρετανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.
Εξάλλου ο Μακρόν συνομίλησε με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ μετά την αντιπαράθεσή τους, καθώς και με τον Στάρμερ, τον Αντόνιο Κόστα και τον Μαρκ Ρούτε προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σημερινή σύνοδο.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε χθες ότι ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο “να αποκαταστήσει” τη σχέση του με τον Τραμπ. “Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ευρώπη για να προσφέρουμε στην Ουκρανία βιώσιμη ειρήνη”, υπογράμμισε.
Η Τζόρτζια Μελόνι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με το γραφείο της, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ζήτησε από την ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, απειλώντας να μπλοκάρει τις αποφάσεις της συνόδου της 6ης Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το Κοκλάβιο «πήρε θέση» στην ποπ κουλτούρα
Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 7ης Μαΐου
Αποτίμηση της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο - Οι πολιτικές που προκαλούν κίνδυνο ύφεσης
Τι αποφασίστηκε στην διάρκεια της συνάντησης των καρδιναλίων στο Βατικανό
Θα κερδίσει η επιστήμη τη μάχη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε θεραπαινίδα τους;
Στο στόχαστρο και δηλώσεις του ραπ συγκροτήματος από το Μπέλφαστ υπέρ της Χαμάς
Σε πτώση οι Συντηρητικοί - Ελαφρύ προβάδισμα για τους Φιλελεύθερους
Αν η εταιρία μετέφερε την παραγωγή της στις ΗΠΑ, το κόστος των συσκευών θα έφθανε τα 3.500 δολάρια
Η «αγία των τρανς ατόμων», ταπεινή όσο και ο αγαπημένος της φίλος με μία συναρπαστική πορεία ζωής για μοναχή
«Θέλω να μου κάνεις μία χάρη...» είπε αρχικά ο Τραμπ
Αψήφησε τις οδηγίες ασφαλείας - Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου
Έρευνα των αρχών για τυχόν σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα
Οι Αρχές καλούν τους επισκέπτες να αποφεύγουν τον κρατήρα σε μια ακτίνα έξι χιλιομέτρων
Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση
«Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας ως δική τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έχουν πλήξει πάνω από 800 στόχους στην χώρα από τις 15 Μαρτίου
«Θα σήμαινε την επιστροφή του δικαίου της κατάκτησης», εκτιμούν ειδικοί
Ο γιος της εντόπισε το πτώμα της 58χρονης
Ένας αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.