- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μιλέι: Σε χαμηλό πενταετίας έριξε τον πληθωρισμό στην Αργεντινή
Ο μηνιαίος πληθωρισμός που κορυφώθηκε γύρω στο 25% κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% από τον Οκτώβριο
Μιλέι: Σε χαμηλό πενταετίας έριξε τον πληθωρισμό στην Αργεντινή
Ο μηνιαίος πληθωρισμός της Αργεντινής μειώθηκε στο 2,2% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2020, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο οποίος εισήγαγε μέτρα λιτότητας που βοήθησαν στη σταθεροποίηση της ταλαιπωρημένης οικονομίας.
Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,3% και από 2,7% τον Δεκέμβριο, μια νίκη για τον Μιλέι, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει τη θετική δυναμική της οικονομίας εν μέσω συνομιλιών για μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Αργεντινή, σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και εκκολαπτόμενος παραγωγός ενέργειας, αγωνίζεται με τριψήφιο πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έδωσε στη χώρα της Νότιας Αμερικής το αμφίβολο στέμμα του υψηλότερου ετήσιου πληθωρισμού στον κόσμο.
Το εν λόγω 12μηνο πλησίασε το 300% στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί και διαμορφώθηκε στο 84,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας INDEC. Ο μηνιαίος πληθωρισμός που κορυφώθηκε γύρω στο 25% κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% από τον Οκτώβριο.
Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κλειδί για την κυβέρνηση του Μιλέι, η οποία θέλει να καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Θέλει ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω από το 2% για να μπορέσει να τερματίσει τους ελέγχους, αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο», δήλωσε η αργεντίνικη εταιρεία οικονομικών συμβούλων Eco Go. «Ωστόσο, η πτωτική τάση θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σπάζοντας ενδεχομένως το φράγμα του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Ο Eugenio Mari, επικεφαλής οικονομολόγος της Fundacion Libertad y Progreso, ήταν πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να διολισθήσει στο 1,7% με την ελεγχόμενη υποτίμηση του νομίσματος που καθοδηγείται από μια «έρπουσα σύνδεση» να επιβραδύνεται στο 1% μηνιαίως από το διπλάσιο πριν.
«Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας του crawling peg, ο οποίος θα βοηθήσει στην επιβράδυνση των εμπορεύσιμων τιμών- ωστόσο, το κλειδί θα είναι ότι η υπόλοιπη νομισματική πολιτική πρέπει να είναι συνεπής με την υποτίμηση του πέσο με αυτή την ταχύτητα», δήλωσε ο Mari.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.