- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αλβανία ιδρύει μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
«Θα έχει δική του κυβέρνηση, χωρίς φορολογία ή αστυνομία», ξεκαθάρισε ο Έντι Ράμα
Ράμα: Η Αλβανία θα δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
Η Αλβανία σκοπεύει να ιδρύσει ένα αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο του Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού. Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σκοπός είναι να διαφυλάξει και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα.
Εφόσον ιδρυθεί, το κράτος του τάγματος των σιιτών Σούφι θα είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Θα έχει δική του κυβέρνηση, όχι όμως φορολογία ή αστυνομία και δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας, εξήγησε ο Ράμα.
«Η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού», πρόσθεσε, σε μια τελετή για τη συμπλήρωση 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας τους από την Τουρκία στην Αλβανία.
Ο Ράμα είπε ότι το συμβολικό κράτος δεν θα έχει τείχη, αστυνομία, στρατό, φορολογία αλλά θα είναι «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο.
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, αφού στην τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ απαγορεύτηκε στα μέλη του η άσκηση της λατρείας τους.
Ο Ράμα είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Αλβανία σχεδίαζε την ίδρυση ενός μικροκράτους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας δηλώνουν Μπεκτασήδες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός προσωπικού δανείου
Τμήμα από το χέρι του Ντμίτρι Ντονσκόι μεταφέρεται στη γραμμή του μετώπου για «πνευματική ενίσχυση»
Απερισκεψία, υποτίμηση αντιπάλων και αυταπάτες παντοδυναμίας
Πώς έγινε γνωστή ως «human printer»
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την Κίνα
Από πού θα έρχονταν τα 1,2 τρισ. δολάρια
Oι κοπέλες ήταν 13 και 14 χρονών αντίστοιχα
Έχασε τους ηγέτες της, όχι όμως και την επιρροή της
Κεντρικό σημείο της επιστολής είναι ο νομικός ορισμός
«Σίγουρα μετατοπίστηκε βίαια προς το παράθυρο, αλλά δεν βγήκε από αυτό», ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής
Τι απέγιναν οι Έλληνες της Μαριούπολης μετά τη ρωσική εισβολή
Η ουκρανή βουλεύτρια μιλάει στην Athens Voice
Η Αλίνα Πολιακόβα, η Μιροσλάβα Ζαβάντσκα και ο Μιχάιλο Τκατς μιλούν από τα γραφεία της Ukrainska Pravda στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά από μία ακόμη ρωσική επίθεση
28 ημέρες από το Τσερνιβτσί μέχρι το Κίεβο: η καθημερινότητα του πολέμου, οι άγρυπνες νύχτες και οι άνθρωποι που επιμένουν να συνεχίζουν
Η πολεμική ανταποκρίτρια της Kyiv Independent μιλά στην ATHENS VOICE λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την πρώτη γραμμή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.