- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Αλβανία ιδρύει μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
«Θα έχει δική του κυβέρνηση, χωρίς φορολογία ή αστυνομία», ξεκαθάρισε ο Έντι Ράμα
Ράμα: Η Αλβανία θα δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
Η Αλβανία σκοπεύει να ιδρύσει ένα αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο του Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού. Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σκοπός είναι να διαφυλάξει και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα.
Εφόσον ιδρυθεί, το κράτος του τάγματος των σιιτών Σούφι θα είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Θα έχει δική του κυβέρνηση, όχι όμως φορολογία ή αστυνομία και δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας, εξήγησε ο Ράμα.
«Η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού», πρόσθεσε, σε μια τελετή για τη συμπλήρωση 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας τους από την Τουρκία στην Αλβανία.
Ο Ράμα είπε ότι το συμβολικό κράτος δεν θα έχει τείχη, αστυνομία, στρατό, φορολογία αλλά θα είναι «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο.
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, αφού στην τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ απαγορεύτηκε στα μέλη του η άσκηση της λατρείας τους.
Ο Ράμα είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Αλβανία σχεδίαζε την ίδρυση ενός μικροκράτους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας δηλώνουν Μπεκτασήδες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.