- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nιγηρία: Οικογενειακή παράδοση...αμισθί νεκροθάφτες εδώ και πενήντα χρόνια
Μπορούν να σκάψουν περίπου δώδεκα τάφους σε μια μέρα
Nιγηρία: Οικογενειακή παράδοση...αμισθί νεκροθάφτες εδώ και πενήντα χρόνια
Για περισσότερα από 50 χρόνια, μια οικογένεια έχει αφιερωθεί στη φροντίδα του μεγαλύτερου νεκροταφείου στη βόρεια πόλη Καντούνα της Νιγηρίας - προς μεγάλη ευγνωμοσύνη των άλλων κατοίκων που δεν τους αρέσει να ασχολούνται με τους νεκρούς.
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, το έκαναν χωρίς επίσημη αμοιβή - έσκαβαν τάφους, έπλεναν πτώματα και φρόντιζαν το τεράστιο νεκροταφείο στη Νιγηρία, λαμβάνοντας μόνο μικρές δωρεές από τους πενθούντες για τον κόπο τους.
Η οικογένεια Αμπντουλάχι ασχολήθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν δύο αδέλφια - άρχισαν να εργάζονται εκεί. Τα δύο αδέλφια έχουν πεθάνει και οι γιοι τους έχουν γίνει οι κύριοι φύλακες του νεκροταφείου.
«Η διδασκαλία τους σε εμάς, τα παιδιά τους, ήταν ότι ο Θεός αγαπάει την υπηρεσία και θα μας ανταμείψει γι' αυτήν, ακόμη και αν δεν έχουμε κανένα κοσμικό κέρδος», δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος του στο BBC, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξαν να συνεχίσουν ως άμισθοι νεκροθάφτες.
Αυτός και τα δύο νεότερα ξαδέλφια του είναι οι τρεις εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι προσέρχονται στις 07:00 για μια 12ωρη βάρδια, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Πρέπει πάντα να είναι σε ετοιμότητα, διότι, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές τελετουργίες, η ταφή πρέπει να οργανώνεται μέσα σε λίγες ώρες από το θάνατο κάποιου. Μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για να σκαφτεί ένας τάφος - και γίνεται με ακριβείς μετρήσεις που στέλνουν όσοι προετοιμάζουν τη σορό. Μπορούν να σκάψουν περίπου δώδεκα τάφους σε μια μέρα - σκληρή δουλειά στη ζέστη της Καντούνα.
Τα ξαδέρφια έχουν βιώσει δύσκολες στιγμές - ειδικά κατά τη διάρκεια θρησκευτικής βίας, όταν οι εντάσεις αναζωπυρώνονται μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης. Οι δύο κοινότητες τείνουν να ζουν στις αντίθετες πλευρές του ποταμού Καντούνα.
Οι τάφοι ανακυκλώνονται μετά από 40 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η γη δεν είναι μεγάλο ζήτημα - αλλά η συντήρηση είναι.
«Υπάρχουν πολλά που λείπουν αυτή τη στιγμή - δεν έχουμε αρκετό εξοπλισμό για να δουλέψουμε ή καλή ασφάλεια», λέει ο νεότερος από τα ξαδέλφια και ο οποίος εργάζεται εκεί εδώ και 10 χρόνια.
Εξηγεί πώς μέρος του τοίχου έχει καταρρεύσει, επιτρέποντας σε όσους ψάχνουν για παλιοσίδερα να κλέψουν τους επιτύμβιους δείκτες.
Ορισμένοι από τους τάφους έχουν μεταλλικές πλάκες με το όνομα και την ημερομηνία γέννησης και θανάτου - αν και πολλοί δεν έχουν, καθώς οι ισλαμιστές κληρικοί δεν ενθαρρύνουν την επίδειξη. Οι περισσότεροι περιγράφονται απλώς με πέτρες και τούβλα ή με ένα ξύλο.
Ο νέος πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, το γραφείο του οποίου εποπτεύει τον χώρο, αποφάσισε να τους βάλει στη μισθοδοσία. «Το αξίζουν, δεδομένης της τεράστιας δουλειάς που κάνουν καθημερινά», λέει ο Rayyan Hussain στο BBC. Λέει ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι το νεκροταφείο εγκαταλείφθηκε για χρόνια από τους προηγούμενους επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.
«Θα κατασκευάσω επίσης ένα δωμάτιο στο νεκροταφείο όπου θα μπορούν να πλένονται τα πτώματα και να προετοιμάζονται για την ταφή, πριν από τώρα όλα αυτά έπρεπε να γίνονται από τα σπίτια».
Πηγή: BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.