- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νότια Κορέα: Στρατιώτες εμπόδισαν ερευνητές να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Γιουν Σουκ Γέολ
Κρίση δίχως τέλος στη χώρα
Νότια Κορέα: Στρατιώτες εμπόδισαν ερευνητές να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Γιουν Σουκ Γέολ - Κρίση δίχως τέλος στη χώρα
Ερευνητές που προσπάθησαν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ στην επίσημη κατοικία του στη Νότια Κορέα, εξαιτίας της αποτυχημένης απόπειράς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι κατά σειρά με μονάδα του στρατού και κατόπιν με σωματοφύλακες του αρχηγού του κράτους που, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τους εμπόδισαν να εκτελέσουν το ένταλμα στα χέρια τους.
«Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ άρχισε», ανέφερε αρχικά η υπηρεσία έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς υψηλών προσώπων (CIO), με κεντρικό ρόλο στην έρευνα για «στάση» σε βάρος του αρχηγού της Νότιας Κορέας. Όμως, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η ομάδα της CIO βρέθηκε αντιμέτωπη μέσα στην προεδρία αρχικά με μονάδα του στρατού και κατόπιν με τους σωματοφύλακες του κ. Γιουν.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν νωρίτερα εισαγγελέα της CIO, τον Λι Ντέε-χουάν, συνοδευόμενο από πολλά άλλα πρόσωπα, να διασχίζει την επιβλητική πύλη ασφαλείας της επίσημης προεδρικής κατοικίας περί τις 08:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γιονάπ, οι ερευνητές αρχικά «εμποδίστηκαν» από «στρατιωτική μονάδα» στο «εσωτερικό» της κατοικίας να περάσουν. Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, βρέθηκαν «αντιμέτωποι με την υπηρεσία ασφαλείας» του προέδρου, που ήδη εμπόδισε την εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας στην προεδρική κατοικία τις τελευταίες ημέρες, με την επίκληση της νομοθεσίας για τα κρατικά μυστικά.
Νότια Κορέα: Τι υποστηρίζει η πλευρά του Γιουν Καπ-κεν
«Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης είναι παράνομη και άκυρη», τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος του προέδρου, ο Γιουν Καπ-κεν, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μην προχωρήσει, πέρα από τις δύο που υπέβαλε ήδη για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ίδιου του εντάλματος. Ο επικεφαλής της CIO, ο Ου Ντονγκ-ουν, προειδοποίησε από την πλευρά του πως οποιοσδήποτε αποπειραθεί να εμποδίσει τη σύλληψη του κ. Γιουν ενδέχεται να βρεθεί με τη σειρά του αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.
Η σύλληψη του Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος επισήμως παραμένει αρχηγός του κράτους ωσότου αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, αν πράγματι θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του, θα ήταν εξέλιξη άνευ προηγουμένου στην ιστορία του κράτους της Ασίας. Η CIO έχει προθεσμία ως τη Δευτέρα 6η Ιανουαρίου για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Σεούλ κατόπιν αιτήματός της. Εκατοντάδες οπαδοί του κ. Γιουν, ανάμεσά τους γνωστοί youtubers της άκρας δεξιάς, καθώς και ευαγγελικοί χριστιανοί ιερωμένοι, είχαν κατασκηνώσει κοντά στην επίσημη προεδρική κατοικία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και ορισμένοι οργάνωσαν νυχτερινές προσευχές υπέρ του ηγέτη τους.
Φώναζαν ρυθμικά το όνομά του κραδαίνοντας ρόπαλα που εξέπεμπαν κόκκινο φως, παρακολουθούμενοι από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε τις ζωές μας», είπε ο Λι Χιε-τσουκ, 57 ετών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως «προσπαθεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας σε σοσιαλιστικό κράτος παρόμοιο με τη Βόρεια Κορέα».
Σύμφωνα με το Γιονάπ, στην περιοχή όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία είχαν αναπτυχθεί κάπου 2.700 αστυνομικοί μετά τις συμπλοκές οπαδών και πολέμιων του παυθέντα προέδρου το βράδυ της προηγουμένης. Ο κ. Γιουν προκάλεσε σοκ στη χώρα τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, όταν εντελώς απροσδόκητα ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε τον στρατό στο κοινοβούλιο για να το φιμώσει. Η κίνηση θύμισε σε πολλούς τις μαύρες μέρες των στρατιωτικών καθεστώτων στη Νότια Κορέα. Αλλά υποχρεώθηκε να πάρει το μέτρο πίσω υπό ασφυκτική πίεση από τα μέλη του κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα που το απαιτούσε σε δραματική διαδικασία, καθώς μέλη του εμπόδιζαν εισβολή στρατιωτικών, καθώς και χιλιάδων πολιτών, που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Ο άλλοτε αστέρας της εισαγγελίας, 64 ετών, δεν μοιάζει να μετάνιωσε για τίποτα, παρά την απόφαση του κοινοβουλίου να τον παύσει τη 14η Δεκεμβρίου. Ορκίστηκε σε επιστολή στους υποστηρικτές του πως θα «δώσει μάχη μέχρι το τέλος». «Η Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή εξαιτίας εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων που απειλούν την εθνική κυριαρχία της και αντικρατικά στοιχεία», επέμεινε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα, χαρακτήρισε τις απόψεις που διατύπωσε ο πρόεδρος «παραληρηματικές». «Συμπληρώνεται ένας μήνες που η χώρα έχει μετατραπεί σε απόλυτο ναυάγιο εξαιτίας της παράνομης κήρυξης στρατιωτικού νόμου την 3η Δεκεμβρίου, όμως το μήνυμα του κ. Γιουν στους οπαδούς του δείχνει πως δεν έχει το παραμικρό αίσθημα μεταμέλειας ή ευθύνης», κρίνει το σημερινό κύριο άρθρο της μεγάλης εφημερίδας της δεξιάς Dong-A Ilbo. «Η συμπεριφορά του προέδρου Γιουν, ο οποίος στηρίζεται στους πιο εξτρεμιστές οπαδούς του, είναι κάτι παραπάνω από ντροπιαστική. Έχει φθάσει σε αξιοθρήνητα επίπεδα», πρόσθεσε η εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.