- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κίνα: Έφηβος καταδικάστηκε σε ισόβια για το φόνο 13χρονου συμμαθητή του
Τον σκότωσε με φτυάρι και τον έθαψε σε θερμοκήπιο
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «βέβαιο» ότι η Κίνα είναι η χώρα που εκτελεί κάθε χρόνο τους περισσότερους καταδικασμένους
Η Κίνα καταδίκασε σήμερα έναν έφηβο σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο ενός συμμαθητή του, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα και άνοιξε τη συζήτηση για τη νεανική εγκληματικότητα.
Τρεις ύποπτοι, όλοι ηλικίας κάτω των 14 ετών όταν έγινε το έγκλημα, κατηγορήθηκαν τον Απρίλιο ότι για μακρά περίοδο παρενοχλούσαν το συμμαθητή τους, ένα αγόρι 13 ετών ονόματι Γουάνγκ, πριν το σκοτώσουν με ένα φτυάρι και θάψουν το πτώμα του σε ένα εγκαταλειμμένο θερμοκήπιο στην επαρχία Χεμπέι στη βόρεια Κίνα.
Οι ειδεχθείς λεπτομέρειες του εγκλήματος και κυρίως η μεθοδική οργάνωσή του από τους εφήβους, προκάλεσαν συγκίνηση και άνοιξαν τη συζήτηση για τη δικαστική απάντηση στη νεανική εγκληματικότητα. Ένας από τους εφήβους, ονόματι Ζανγκ, κρίθηκε ένοχος για φόνο και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο της Χεμπέι. Ο συνεργός του, ονόματι Λι, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Ο τρίτος έφηβος δεν κρίθηκε ποινικά ένοχος επειδή θεωρήθηκε πως είχε περιορισμένη ανάμιξη στο φόνο, όμως του επιβλήθηκε ποινή σε αναμορφωτήριο.
Το 2021, η Κίνα είχε εγκρίνει την μείωση της ηλικίας ποινικού καταλογισμού από τα 14 στα 12 χρόνια για τις «ειδικές περιπτώσεις», όπως φόνοι που πραγματοποιούνται με «εξαιρετικά βάναυσα» μέσα. Ωστόσο συνέχισε να τους εξαιρεί από τη θανατική ποινή. Όταν είχε γίνει το έγκλημα, κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως και οι τέσσερις έφηβοι ήταν παιδιά μεταναστών εργατών, οι οποίοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε μεγάλες πόλεις, αφήνοντας παππούδες και άλλους συγγενείς να φροντίζουν τα παιδιά τους.
Η υπόθεση αυτή είναι από τις πρώτες στις οποίες το δικαστήριο εφάρμοσε τη μείωση του ηλικιακού ορίου. Το δικαστήριο διευκρίνισε στην ετυμηγορία του πως η μέθοδος του φόνου ήταν «ιδιαιτέρως βάναυση» και «οι περιστάσεις ιδιαιτέρως ειδεχθείς». Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, ο φόνος τιμωρείται με κάθειρξη ή θανατική ποινή.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «βέβαιο» ότι η Κίνα είναι η χώρα που εκτελεί κάθε χρόνο τους περισσότερους καταδικασμένους, περισσότερους από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.