Κοσμος

Η Κίνα καταδίκασε Αυστραλό ακαδημαϊκό σε θάνατο με αναστολή για κατασκοπεία

Συνελήφθη το 2019 - Έγραφε υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε δικαστήριο του Πεκίνου τον Αυστραλό συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν - Κατηγορήθηκε ότι ήταν κατάσκοπος.
Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε δικαστήριο του Πεκίνου τον Αυστραλό συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν © X/Yang Hengjun

Κίνα: Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε δικαστήριο του Πεκίνου τον Αυστραλό συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν - Κατηγορήθηκε ότι ήταν κατάσκοπος.

Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε σήμερα δικαστήριο του Πεκίνου τον Αυστραλό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Γιανγκ Χενγκτζούν, πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του για πρώτη φορά στην Κίνα και τρία μετά τη δίκη του κεκλεισμένων των θυρών με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Κίνα: Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε δικαστήριο του Πεκίνου τον Αυστραλό συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν - Κατηγορήθηκε ότι ήταν κατάσκοπος.
O Κινεζοαυστραλός συγγραφέας Γιανγκ Χενγκτζούν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο του Πεκίνου © X/Yang Hengjun

Γιανγκ Χενγκτζούν: Η θανατική ποινή μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη

Όπως επιβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ καταγγέλλοντας τη δικαστική απόφαση, ο Κινεζοαυστραλός συγγραφέας Γιανγκ Χενγκτζούν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο του Πεκίνου.

Σε ανακοίνωσή της η Γουόνγκ αναφέρει ότι η θανατική ποινή μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη αν ο Γιανγκ δεν διαπράξει σοβαρά αδικήματα μέσα στην επόμενη διετία.

Στην ίδια ανακοίνωση η υπουργός αναφέρει ότι η ποινή συνιστά ωστόσο μια "σοκαριστική είδηση" για τον συγγραφέα, την οικογένειά του και τους υποστηρικτές του.

Government ‘appalled’ by suspended death sentence for Australian writer, Penny Wong says

"Εχουμε ζητήσει επίμονα να τηρηθούν οι βασικές προϋποθέσεις, η δίκαιη διαδικασία και η ανθρώπινη μεταχείριση για τον δρα Γιανγκ, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις νομικές υποχρεώσεις της Κίνας. Όλοι οι Αυστραλοί θέλουν να δουν τον δρα Γιανγκ να επανενώνεται με την οικογένειά του. Δεν θα υποχωρήσουμε στην προάσπιση του αιτήματός μας", είπε η Γουόνγκ και πρόσθεσε ότι η Καμπέρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας.

Έγραφε υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο 49χρονος Γιανγκ συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές ως ύποπτος για κατασκοπεία στις αρχές του 2019 αφού ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου εργαζόταν, στην Γκουανγκζού της νότιας Κίνας με τη σύζυγο και το παιδί του.

Πρώην διπλωμάτης και ακαδημαϊκός, ο Γιανγκ είναι σήμερα μπλόγκερ και έγραφε υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγορήθηκε από το Πεκίνο ότι ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό μιας χώρας την οποία δεν κατονόμασε.

Έγραφε για την κινεζική και την αμερικανική πολιτική αλλά εξέδιδε και μια σειρά από μυθιστορήματα κατασκοπείας.

Chinese court hands Australian writer Yang Hengjun a suspended death sentence | ABC News

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης εις βάρος του δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ Αυστραλοί αξιωματούχοι δεν ήταν παρόντες στη δίκη του το 2021, μετέδωσε το δίκτυο ABC. Ο ίδιος δεν έπαψε να υποστηρίζει την αθωότητά του.

Άρθρα του δημοσιεύονταν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν πολυάριθμους ακολούθους στην Κίνα. Έγινε Αυστραλός πολίτης το 2002.

Έκκληση απελευθέρωσης για λόγους υγείας

Οι δύο γιοι του, που ζουν στην Αυστραλία, έγραψαν στον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι τον Οκτώβριο, την παραμονή της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ζητώντας του να επιδιώξει την απελευθέρωση του πατέρα τους για λόγους υγείας.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο Γιανγκ θα πρέπει να απελευθερωθεί για λόγους υγείας καθώς πέρυσι πληροφορήθηκε ότι στο νεφρό του έχει μια κύστη 10 εκατοστών που πρέπει να αφαιρεθεί.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ