Κοσμος

Explainer: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια που στέλνει η Κίνα στην Ταϊβάν

Η «συνταγή» διπλωματικής κρίσης του Πεκίνου, η αντίδραση του αυτόνομου νησιού και η στάση των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Ταϊβάν
Κίνα: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Ταϊβάν © EPA/ US DEPARTMENT OF DEFENSE

Κίνα: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Ταϊβάν - Πώς σχολιάζει το Πεκίνο την ύπαρξή τους στο αυτοδιοικούμενο νησί

Eντείνει τις πιέσεις της η Κίνα στην Ταϊβάν στέλνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό κατασκοπευτικών μπαλονιών μετά τις εκλογές που διεξήγαγε αυτό το μήνα το αυτοδιοικούμενο νησί αψηφώντας τους ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας της εκεί και επιλέγοντας για πρόεδρο τον Λάι Τσινγκ-τε που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Γιατί έχει σημασία ο ψυχολογικός πόλεμος της Κίνας στην Ταϊβάν
Ταϊβάν © Thomas Tucker/ Unsplash

Γιατί έχει σημασία ο ψυχολογικός πόλεμος της Κίνας στην Ταϊβάν 

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία προσπάθεια να αποδυναμωθεί η αποφασιστικότητα των κατοίκων και των ηγετών της Ταϊβάν και να ευθυγραμμιστεί η συμπεριφορά τους περισσότερο με τη βούληση του Πεκίνου. Επειδή τα κατασκοπευτικά μπαλόνια δεν φαίνεται να μεταφέρουν πυρομαχικά, είναι ένας «σχετικά λιγότερο κλιμακούμενος τρόπος άσκησης πίεσης, ελέγχοντας παράλληλα το πλήγμα», δήλωσε ο Kuo.

Να σημειωθεί ότι τα μπαλόνια αυτά προκάλεσαν έντονα για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή τον Φεβρουάριο του 2023, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα από αυτά. Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι το εν λόγω μπαλόνι ήταν πολιτικό που είχε χάσει τον προσανατολισμό του κατά λάθος.

Τι συμβαίνει πραγματικά με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια

Η Κίνα έστειλε 6 κατασκοπευτικά μπαλόνια κοντά και πάνω από την Ταϊβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν μέσα σε μια ημέρα.

Τα μπαλόνια έρχονται να προστεθούν στις εισβολές κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων στον πορθμό της Ταϊβάν, οι οποίες σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από τότε που η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi επισκέφθηκε την Ταϊβάν το 2022.

Η Κίνα έστειλε επίσης έναν καταιγισμό μπαλονιών πάνω από την Ταϊβάν λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της χώρας στις 13 Ιανουαρίου, όταν το αυτοδιοικούμενο νησί εξέλεξε τον σημερινό αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Λάι που θεωρείται «κόκκινο πανί» για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η νίκη του δίνει στο σκεπτικιστικό για το Πεκίνο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΠ) μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει τους Ταϊβανέζους πάντως να μην τον ψηφίσουν.

«Αν οποιοσδήποτε στο νησί της Ταϊβάν έχει την πρόθεση να προχωρήσει προς την ανεξαρτησία, (...) θα επιχειρήσουν να διαιρέσουν το κινεζικό έδαφος και θα τιμωρηθούν ασφαλώς αυστηρά από την Ιστορία και το νόμο», είχε δηλώσει ο Κινέζος YΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Πεκίνο
Πεκίνο © Markus Winkler/ Unsplash

Ορισμένοι θεωρούν τη χρονική στιγμή αποστολής των μπαλονιών ως προσπάθεια επηρεασμού της γνώμης των ψηφοφόρων της Ταϊβάν και πίεσης στην κυβέρνηση της.

«Τα μπαλόνια παρέχουν έναν πρόσθετο τρόπο στην Κίνα να αμφισβητήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ταϊβάν», δήλωσε ο Bonny Lin, διευθυντής του China Power Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Τα μπαλόνια έχουν επίσης μεγαλύτερη εμβέλεια και η Κίνα ήταν σε θέση να τα στείλει αερόστατα απευθείας πάνω από την Ταϊβάν χωρίς μεγάλη αντίδραση. Αντίθετα, η χώρα δεν έχει ακόμη στείλει επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν», δήλωσε ο Lin.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η γενική πολιτική του ήταν να μην καταρρίπτει τα μπαλόνια. Έχει προηγουμένως αξιολογήσει ορισμένα από αυτά ως κυρίως μετεωρολογικής χρήσης.

Πώς σχολιάζει η Κίνα την λειτουργία και των σκοπό των μπαλονιών

Η Κίνα δεν έχει σχολιάσει τη λειτουργία ή τον σκοπό των μπαλονιών. «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες που αναφέρατε και δεν σχετίζονται με τις εξωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας όταν του ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά.

Η Κίνα διαφαίνεται ότι προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της άσκησης πίεσης στην Ταϊβάν και της πυροδότησης ενός κύματος δημόσιας υποστήριξης για τοΔΠΠ, καθώς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με δύο άλλα πολιτικά κόμματα για τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος, δήλωσε ο Raymond Kuo, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Πολιτική της Ταϊβάν.

«Πετώντας μπαλόνια πάνω από την Ταϊβάν, το Πεκίνο αφήνει χώρο για κλιμάκωση. Στο μέλλον, οι Κινέζοι πιθανότατα θέλουν να αυξήσουν την πίεση: πρώτα να πετάξουν μπαλόνια, μετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μετά μαχητικά αεροσκάφη μεταξύ 12 και 24 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ταϊβάν, μετά μέσα στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν και ενδεχομένως το επόμενο να πετάξουν μαχητικά πάνω από την Ταϊβάν», δήλωσε η Bonnie Glaser, διευθύντρια του προγράμματος Indo-Pacific του German Marshall Fund.

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας

Το περιστατικό που αναφέρθηκε παραπάνω της κατάρριψης ενός μπαλονιού από τις ΗΠΑ ώθησε τις σχέσεις της με την Κίνα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στο Πεκίνο ενώ η Κίνα αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, αφού ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μπαλόνι μόλις αυτό έφτασε σε ανοιχτή θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν τότε ότι το αερόστατο ήταν «σαφώς για την παρακολούθηση πληροφοριών». Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε όμως ότι το αερόστατο χρησιμοποιήθηκε μόνο για μετεωρολογικούς σκοπούς. Λίγο μετά το περιστατικό αυτό, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι κινεζικά αερόστατα είχαν επίσης περάσει κοντά από το έδαφός τους τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Axios

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ