- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ζιζέλ Πελικό: Η πρώτη δήλωσή της μετά την ετυμηγορία - Ποιους ευχαρίστησε
Στα παιδιά της και τα εγγόνια της απευθύνονταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ Πελικό που είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το δικαστήριο της Αβινιόν μετά το τέλος της «δίκης του αιώνα» για τους μαζικούς βιασμούς της από από το 2011-2020 από τον άντρα της Ντομινίκ και δεκάδες αγνώστους.
O Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη με την ανώτατη ποινή της φυλάκισης 20 ετών για τους επί δέκα χρόνια βιασμούς της συζύγου του. Ένοχοι κρίθηκαν άλλοι 47 κατηγορούμενοι.
Η Ζιζέλ Πελικό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους υποστηρικτές της και μοιράστηκε τις σκέψεις της έξω από το δικαστήριο. Επισήμανε ότι «ποτέ δεν μετάνιωσε» που άνοιξε τις «πόρτες» αυτής της δίκης, «ώστε η κοινωνία να δει τι συνέβαινε». «Έχω πίστη στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο όλοι – γυναίκες, άνδρες – μπορούν να ζήσουν μαζί με αρμονία, σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση».
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο ποιες είναι οι σκέψεις της για τη σημερινή καταδίκη, είπε: «Σέβομαι τα δικαστήρια και σέβομαι τις αποφάσεις». «Αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αυτή τη στιγμή σκέφτομαι πρώτα τα τρία παιδιά μου», διευκρίνισε. «Για αυτούς, ήθελα να δώσω αυτόν τον αγώνα δημόσια», είπε.
Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της, λέγοντας ότι οι δηλώσεις τους τη συγκίνησαν και της έδωσαν τη δύναμη να παρακολουθεί καθημερινά τη δίκη, όπως και την ένωση θυμάτων για τη βοήθειά τους, τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη δίκη καθ' όλη τη διάρκειά της και τους δικηγόρους της.
Υπενθυμίζεται ότι η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που θα μπορούσε να ζητήσει ως θύμα βιασμού, και προτίμησε να αντιμετωπίσει δημοσίως τους άνδρες που τη βίασαν. Ένα γεγονός που την έχει αναγάγει σε προσωπικότητα του φεμινισμού.
Απογοητευμένα τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό
Τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό δήλωσαν «απογοητευμένα» από τις ποινές που επιβλήθηκαν στους 51 κατηγορούμενους στη δίκη για τους βιασμούς της μητέρας τους, οι οποίες κυμαίνονται από 3 χρόνια φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη, εκτιμώντας ότι είναι πολύ «μικρές».
«Τα παιδιά είναι απογοητευμένα από αυτές τις μικρές ποινές», σχολίασε μέλος της οικογένειας Πελικό, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Κανένα μέλος της οικογένειας δεν θέλησε να μιλήσει με τον Ντομινίκ Πελικό μετά την καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη. «Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο θέμα», τόνισε η πηγή.
Η αντίδραση Πελικό μετά την ετυμηγορία
Ο δικηγόρος του Ντομινίκ Πελικό είπε ότι ο πελάτης εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση και έχει «περιθώριο 10 ημερών» για να αποφασίσει σχετικά. Οι 50 συγκατηγορούμενοι του Πελικό καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 3 και 15 ετών, μικρότερες από αυτές που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς. Ο 30χρονος Hassan Ouamou καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών αλλά έχει διαφύγει στο Μαρόκο.
Με στοιχεία από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.