- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυστραλία: Παιδιά από 10 ετών και άνω θα τιμωρούνται όπως οι ενήλικοι
Έπειτα από την αντίδραση της κοινής γνώμης για εγκλήματα που διέπραξαν νέοι
Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αυστηρές ποινές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και ότι επιβάλλονται έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της κοινής γνώμης
Η πολιτεία του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία πέρασε νόμο με τον οποίο ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, ακόμη και παιδιά από την ηλικία των 10 ετών, θα τιμωρούνται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικοι. Τα εγκλήματα που θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση είναι οι δολοφονίες, οι σοβαρές επιθέσεις και οι διαρρήξεις.
Η δολοφονία, για παράδειγμα στην Αυστραλία, δυνητικά τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη και δυνατότητα αίτησης για αποφυλάκιση μόνο στα 20 χρόνια. Ως σήμερα, η μέγιστη ποινή για τα παιδιά ήταν κάθειρξη 10 ετών, ενώ τα δικαστήρια εξέταζαν την πιθανότητα για ισόβια μόνο για τα ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα.
Επιπλέον ο νέος νόμος αφαιρεί τις προβλέψεις για «φυλάκιση μόνο ως έσχατη λύση» για ανήλικους.
Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αυστηρές ποινές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και ότι επιβάλλονται έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της κοινής γνώμης για εγκλήματα που διέπραξαν νέοι.
Ήταν μία από τις κεντρικές υποσχέσεις της νέας πολιτειακής κυβέρνησης υπό το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα, το οποίο έλεγε ότι «βάζουμε τα δικαιώματα των θυμάτων πάνω από αυτά των εγκληματιών».
Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι οι αυστηρότερες ποινές όχι μόνο δεν περιορίζουν την εγκληματικότητα των νέων αλλά μπορεί να την ενισχύουν κιόλας.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει το BBC, η εγκληματικότητα των νέων στην πολιτεία έχει μειωθεί στο μισό από το 2010 ως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία έχει περισσότερους ανήλικους κρατούμενους από κάθε άλλη πολιτεία της Αυστραλίας.
Κατά των μεταρρυθμίσεων τάσσονται και τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει το BBC, τονίζοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Και άλλα κόμματα, πάντως, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου έλεγαν ότι η πολιτεία πλήττεται από κύμα νεανικής εγκληματικότητας και ότι χρειάζονται αυστηρές τιμωρίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.