- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη - Στάρμερ στην Κύπρο: Η ατζέντα των συνομιλιών
Η πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού στο νησί μετά από 53 χρόνια
Η συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποτελεί ορόσημο στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασίλειου, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο μετά από 53 χρόνια.
Η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του Βρετανού Πρωθυπουργού και η συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, αποτελεί ορόσημο στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού σε διμερές επίπεδο στην Κύπρο από το 1971.
Τότε είχε επισκεφθεί την Κύπρο ο τότε Πρωθυπουργός Edward Heath, ενώ η επίσκεψη του John Major το 1993 εντασσόταν στο πλαίσιο συνάντησης των χωρών της Κοινοπολιτείας.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση σε αυτά που εμπίπτουν στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων και ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί επίσης το Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν ζητήματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-Ηνωμένου Βασιλείου.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στις περιφερειακές εξελίξεις και στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και πρόσφατα τόσο μέσω της πρωτοβουλίας της «Αμάλθεια», όσο και σε θέματα απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Στάρμερ εξόργισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί οι Βρετανοί ούτε καν τον ενημέρωσαν ενώ δεν έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα μετάβαση στα κατεχόμενα και συνάντηση μαζί του, κάτι που κατά πάγια τακτική έκαναν οι Βρετανοί αξιωματούχοι. Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη και θα πρέπει να τηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών στη Κύπρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.