- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Συρία: Ραντεβού Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα ενώ οι τζιχαντιστές επελαύνουν
Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Συρία: Ραντεβού Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα ενώ οι τζιχαντιστές επελαύνουν - Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Η Τουρκία θα συναντηθεί σήμερα στην Ντόχα με τη Ρωσία και το Ιράν για να επιχειρήσει να βρει μια πολιτική και ειρηνική διέξοδο στη Συρία και να αποφύγει το χάος στην πόρτα της.
Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργους Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σωπάσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.
«Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, ο οποίος κάλεσε αυτή την εβομάδα τον Άσαντ «να συμφιλιωθεί με το λαό του», εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την «επιθυμία» του «η προέλαση των ανταρτών να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ξεκάθαρα πως «στόχος (των ανταρτών) είναι η Δαμασκός», μετά το Χαλέπι και τη Χάμα.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία
Στο κέντρο της εξίσωσης, τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και τα σχεδόν τρία εκατομμύρια των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Προς το παρόν, «ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στη (σημερινή) κατάσταση παραμένει αντικείμενο εικασιών», γράφει ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ερευνητής στο Atlantic Council στην Άγκυρα. «Όμως το σίγουρο είναι πως, χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως της για την επίθεση», προσθέτει.
Εξάλλου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε για τις προετοιμασίες, παρόλο που οι σχέσεις της είναι παραδοσιακά «περίπλοκες» με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που διεξάγει την επίθεση στη Συρία.
Το ουσιώδες για την Τουρκία «είναι η σταθερότητα στη Συρία και μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες», λέει η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια αρμόδια για την Τουρκία στο Middle East Institute στην Ουάσινκτον.
Με αυτό το στόχο, εκτιμά, η Ρωσία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να επιδιώξουν «να προωθήσουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, αλλά με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης».
Τους τελευταίους μήνες, το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν στον γείτονά του και ακόμη και η πρόσκλησή του να τον συναντήσει παρέμειναν νεκρό γράμμα, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ απαίτησε να υπάρξει προηγουμένως αποχώρηση από τη βορειοδυτική Συρία των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν εναντίον των κούρδων μαχητών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ, εκνευρίσθηκε απ' αυτή την απουσία απάντησης εκ μέρους του σύρου προέδρου.
Όμως «ο Ερντογάν δεν προωθεί πλέον την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ, που θα δημιουργούσε ένα κενό από το οποίο θα μπορούσαν να επωφελήθουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις», σύμφωνα πάντα με την Τολ.
«Ο Άσαντ κατάφερε να εκνευρίσει όλους, περιλαμβανομένων των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, επειδή σέρνει τα πόδια του στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με την Τουρκία και τους άλλους», υπογραμμίζει.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επισημάνει την έλλειψη υποστήριξης του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά το θάνατο του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε σπεύσει να τον βοηθήσει. Η Τεχεράνη θα ήταν επίσης αναμφίβολα έτοιμη να διαπραγματευθεί με μια νέα ομάδα, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ.
Ο Σινάν Ουλγκέν, ερευνητής στο Carnegie Europe στην Άγκυρα, αναρωτιέται: «αν η Ρωσία και το Ιράν εξακολουθούν να επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Συρία, εξακολουθούν άραγε να έχουν την ικανότητα να το κάνουν;».
«Ο Χακάν Φιντάν γνωρίζει το συριακό ζήτημα, το πεδίο και κυρίως όλους τους πρωταγωνιστές: τα κράτη, αλλά επίσης τις ένοπλες οργνώσεις και τις πολιτοφυλακές που είναι παρούσες», διαβεβαιώνει ο Σινάν Ουλγκέν.
Ο Φιντάν δέχθηκε μάλιστα αυτή την εβδομάδα τον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα αφού πέρασε από τη Δαμασκό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απέφυγε να καλύψει τον ομοσπονδιακό πράκτορα - Πληθαίνουν οι πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς
Αντιδράσεις για τη διασπορά παράνομου περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα
Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά τα ρωσικά χτυπήματα
Νομικά δεσμευτική η διακοπή εισαγωγών παρά τις αντιδράσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Παρέλυσαν οι αερομεταφορές - Πάνω από 1 κάτοικοι χωρίς ρεύμα
Ουρές στο ζωολογικό κήπο του Τόκιο για τον αποχαιρετισμό των δύο ζώων
Πώς η εργατική τάξη έχασε την υπερηφάνεια της και το Εργατικό Κόμμα τη φυσιογνωμία του
Ο υποψήφιος που διχάζει τη χώρα με το σύνθημα «τάξη ή χάος»
Η εξάρτηση της Ευρώπης ανά τα χρόνια από τον υπερατλαντικό σύμμαχό της
Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών
104 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν την Κυριακή
«Έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Γεγονότα και πρόσωπα που σαν σήμερα «σημάδεψαν» την ιστορία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Μετά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία σχετικής έκθεσης προχωρά από την επόμενη χρονιά στα συγκεκριμένα μέτρα
Κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών, ενώ παράλληλα χρηματιζόταν για να... μοιράζει προαγωγές
Ασαφή ακόμη τα κίνητρα της επίθεσης
Χαρακτήρισε «σπαρακτική τραγωδία» τον θάνατο του Αμερικανού νοσηλευτή που σκοτώθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες
Τι αποκάλυψε η πρώην βουλευτής της ΝΔ που τον επέλεξε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.