- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σχεδόν 100.000 διαδηλωτές στη Βαλένθια κατήγγειλαν τη διαχείριση των πλημμυρών
Οργή για την αντιμετώπιση των καταστροφών που κόστισαν 230 ζωές
Ισπανία: Σχεδόν 100.000 διαδηλωτές κατήγγειλαν τη διαχείριση των πλημμυρών στη Βαλένθια από τις αρχές - Ζήτησαν την παραίτηση του Κάρλος Μαθόν
Σχεδόν 100.000 άνθρωποι κατέβηκαν για ακόμη μια φορά χθες Σάββατο στους δρόμους της Βαλένθια φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν πέθαναν - δολοφονήθηκαν», για να καταγγείλουν τη διαχείριση από τις αρχές των πολύνεκρων και καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τον τόπο τους στα τέλη του Οκτωβρίου.
Πίσω από πελώριο πανό με το σύνθημα «Μαθόν, παραιτήσου», που αναφερόταν στον δεξιό πρόεδρο της αυτονομίας (νομαρχίας) της Βαλένθια, τον Κάρλος Μαθόν, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Η αμέλειά σου είναι η καταστροφή μας» ή ακόμη «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», διάβαζε κανείς σε πανό στη διαδήλωση, στην οποία κάλεσαν τοπικές συλλογικότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην περιοχή που υπέστη μακράν το βαρύτερο χτύπημα από τις σαρωτικές πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου, που άφησαν πίσω 230 νεκρούς.
Βαλένθια: Διαδηλώσεις και αγανάκτηση εναντίον των τοπικών αρχών
Την 9η Νοεμβρίου, κάπου 130.000 πολίτες είχαν ήδη διαδηλώσει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, απαιτώντας την παραίτηση του κ. Μαθόν και καταγγέλλοντας τη διαχείριση της κατάστασης από την κεντρική κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
«Τι πήγε λάθος; (Έφταιγε) η ανικανότητα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, υπάρχουν πολλοί ανίκανοι που συνεχίζουμε να πληρώνουμε», δήλωσε η Ρακέλ Φεράντις, 55χρονη καθηγήτρια από την Παϊπόρτα, το επίκεντρο της καταστροφής.
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 222 ανθρώπους μόνο στη Βαλένθια, ενώ άλλοι τέσσερις εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, χωρίς να λογαριάζονται οι υλικές ζημιές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η Μαριμπέλ Περάλτα, 62χρονη εκπαιδευτικός από τη Βαλένθια, κρατούσε πλακάτ εναντίον του προέδρου των τοπικών αρχών. «Είμαι απόλυτα αγανακτισμένη», είπε. «Ο κόσμος που τα έχασε όλα, δείτε πώς ζει. Ο κόσμος που έχασε το βιός του, δείτε πώς ζει. Η βοήθεια δεν έρχεται».
Είχε συμμετάσχει επίσης στη διαδήλωση της 9ης Νοεμβρίου.
«Οι πολιτικοί δολοφονούν τον λαό», διάβαζε κανείς σε άλλο πλακάτ στη διαδήλωση, που ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.
Στην Ισπανία, χώρα με ιδιαίτερα αποκεντρωμένη δημόσια διοίκηση, η διαχείριση καταστροφών είναι αρμοδιότητα των αυτονομιών (νομαρχιών), πάντως η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει μέσα και πόρους κι ακόμη και να αναλαμβάνει εκείνη την ευθύνη, σε ακραίες περιπτώσεις.
Οι διαδηλωτές έβαλαν τα κινητά τηλέφωνά τους να παίξουν ήχο συναγερμού
Οι πληγέντες κατηγορούν τις τοπικές αρχές πως δεν προειδοποίησαν τους κατοίκους έγκαιρα για τον κίνδυνο προτού αρχίσουν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Καθυστέρησαν εξάλλου να στείλουν βοήθεια σε πάνω από 70 κοινότητες.
«Αν ο κόσμος είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα (...) δεν θα γινόταν όλο αυτό. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες», έκρινε ο Χουάν Κάρλος Ρίμπας, 58χρονος δημόσιος υπάλληλος, που ζει περίπου 50 χιλιόμετρα νότια από τη Βαλένθια.
Στις 20:11, οι διαδηλωτές έβαλαν τα κινητά τηλέφωνά τους να παίξουν ήχο συναγερμού, φωνάζοντας «δολοφόνοι, δολοφόνοι!». Αυτή ακριβώς ήταν η ώρα που οι τοπικές αρχές στη Βαλένθια έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους, 12 και πλέον ώρες μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικων φαινομένων της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ενώ είχαν ήδη πλημμυρίσει αρκετές περιοχές.
Προχθές Παρασκευή το βράδυ, έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές από τις κοινότητες που επλήγησαν, κατόπιν παρότρυνσης τοπικών οργανώσεων, συνδικάτων και συλλογικοτήτων.
«Η καταστροφή είναι τεράστια, θα είναι πολύ δύσκολο» να συνέλθει η περιοχή, τόνισε ο Χιόρντι Θερβέρα, 62χρονος τεχνικός, κάτοικος χωριού βόρεια από τη Βαλένθια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.