Οι κάτοικοι της Λισαβόνας ζητούν δημοψήφισμα για τον περιορισμό των τουριστικών ενοικιάσεων στο ιστορικό κέντρο
Τα ενοίκια έχουν ξεπεράσει τους μισθούς
Λισαβόνα: «Βράζουν» οι κάτοικοι με τις τουριστικές ενοικιάσεις στο ιστορικό κέντρο - Ζητούν δημοψήφισμα για τον περιορισμό τους
Οι κάτοικοι της Λισαβόνας πρόκειται να παραδώσουν αίτημα, υπογεγραμμένο από περισσότερους από 6.600 κατοίκους, με το οποίο καλούν τους αξιωματούχους της πόλης να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απαγόρευση των τουριστικών μισθώσεων σε οικιστικά συγκροτήματα.
Η προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αποσκοπεί στο να προκαλέσει αποφασιστική δράση σε μια πόλη όπου το κόστος στέγασης έχει ξεπεράσει τους μισθούς. «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του στεγαστικού χώρου στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας», δήλωσε η Raquel Antunes, μέλος της ομάδας Movement for a Housing Referendum. «Πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτό».
Την Παρασκευή, το κίνημα θα παρουσιάσει το αίτημα στον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου, σε κάτι που η Antunes χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα». Από εκεί και πέρα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποχρεωμένα να διεξαγάγουν συζήτηση επί του θέματος. Εάν δώσουν το πράσινο φως για το δημοψήφισμα, τα ερωτήματα που θα περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να διαπιστωθεί ότι είναι συνταγματικά.
Αν δοθεί το πράσινο φως και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και θα καταλήξει σε ένα δεσμευτικό ψήφισμα για τη σταδιακή κατάργηση των περίπου 20.000 τουριστικών διαμερισμάτων της πόλης εντός έξι μηνών, καθώς και την απαγόρευση των ιδιοκτητών να τα εγκαθιστούν σε κτίρια κατοικιών στο μέλλον.
Για τους ακτιβιστές της στέγασης, πρόκειται για μια αχτίδα ελπίδας σε μια αγορά όπου οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015.«Δεν χρειάζεται να ενδώσουμε στην απελπισία, κάτι που νομίζω ότι σε αυτούς τους καιρούς είναι πολύ εύκολο να γίνει», δήλωσε ο Antunes.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.