Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία
Φόβοι για το πώς θα κινηθεί ο Τραμπ
Στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση του Τραμπ για τα διεθνή ζητήματα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η ανάμιξη της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία αποτελεί άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.
«Αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Κίνα και φυσικά η Ρωσία συνεργάζονται εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους σε συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη.
Στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση του Τραμπ για μια σειρά από κομβικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το αν ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών θα συνεχίσει κανονικά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.
«Ταυτόχρονα, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό, και ένα από τα πράγματα που κάνει είναι να παραδίδει τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα, η οποία απειλεί τώρα στο μέλλον την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, την ηπειρωτική Ευρώπη», προειδοποίησε ο Ρούτε. «Ανυπομονώ να καθίσω στο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτές τις απειλές».
Η Βόρεια Κορέα έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί ότι πρόσφατα έστειλε στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Μόσχας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονταν στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και είχαν ήδη υποστεί «απώλειες».
«Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τώρα, στην πραγματικότητα, πόλεμο στην Ευρώπη. Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες προσπαθούν να σκοτώσουν τους ανθρώπους μας σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν κατηγορείται ότι προμηθεύει τη Ρωσία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Κίνα έχει θεωρηθεί βασικός υποστηρικτής για τη διατήρηση της τεχνολογίας που κατευθύνεται προς τη Ρωσία και την οποία η Μόσχα χρειάζεται για να διατηρήσει τον αγώνα της.
Ο Τραμπ έχει ταράξει τους συμμάχους των ΗΠΑ θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει διοχετεύσει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Ο ίδιος έχει προκαλέσει φόβους ότι θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους της Μόσχας, αφού επέμεινε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες».
Η διατήρηση του μεγαλύτερου δωρητή της Ουκρανίας θεωρείται από τους περισσότερους ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα παραμείνει ζωντανό, ιδίως σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Γερμανία και Γαλλία.
Η Ευρώπη μαζί έχει δαπανήσει περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια παρακολούθηση από το Ινστιτούτο του Κιέβου.
Η Ουάσιγκτον διαθέτει τα βαθύτερα αποθέματα όπλων και έχει προμηθεύσει πολλά από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που φέρεται να έχει καταγράψει τον μακελάρη
Γιατί η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποτελεί μια τομή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική
Το περιστατικό αφορούσε την πτήση 803 της United Airlines και αεροσκάφος τύπου Boeing 777-200
Έκκληση του Γκουτέρες για παύση των εχθροπραξιών
Οι αφγανικές αρχές μιλούν για «ξένη επιρροή» και παραβίαση των τοπικών πολιτισμικών κανόνων
Η διάσημη παρουσιάστρια περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε
Οι ΗΠΑ θα προβούν σε «σοβαρά αντίποινα», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας
Στην εντατική το ένα από τα θύματα
Youtuber παραδέχτηκε ότι δημιούργησε την εικόνα χρησιμοποιώντας ChatGPT
Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις
Η επίθεση σηματοδοτεί μια προφανή παραβίαση της εκεχειρίας από το Τελ Αβίβ
Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιούν τακτικές ανταλλαγές αιχμαλώτων, μετά από τη ρωσική εισβολή το 2022
«Δεν ζούμε σε πόλεμο, αλλά ούτε σε ειρήνη», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος
Στην Αυστραλία ένα νεαρό αγόρι ξεσπά για την απαγόρευση των social media σε ανήλικους
Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίησή τους
Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει τον Κύπριο ευρωβουλευτή
Η φωτογραφία που προκάλεσε σάλο
Ήταν ο κακός των «Pulp Fiction» και «Μάσκας»
Η Μόσχα αντιδρά στο σχέδιο της ΕΕ - Μήνυση στη Euroclear για τα 210 δισ. ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.