- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία - «Παίζεται» η Βουλή
Αν κερδίσει ο Τραμπ διευκολύνεται αφάνταστα το νομοθετικό του έργο
Εκλογές ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία - «Παίζεται» η Βουλή
Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις νίκες στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο την Τρίτη, εξασφαλίζοντας ότι το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ελέγχει τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Κανένα από τα δύο κόμματα δεν φάνηκε να έχει σαφές πλεονέκτημα στη μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν πλέον με μικρή διαφορά.
Αλλά τα αποτελέσματα εξασφάλισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τον Τραμπ να διορίσει συντηρητικούς δικαστές και άλλο κυβερνητικό προσωπικό, αν κερδίσει την προεδρική κούρσα, ή να μπλοκάρουν μεγάλο μέρος της ατζέντας της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις, αν επικρατήσει.
Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζάστις κέρδισε την Δυτική Βιρτζίνια, αναλαμβάνοντας την έδρα που κατείχε προηγουμένως ο Τζο Μάντσιν, ένας Δημοκρατικός που έγινε ανεξάρτητος. Στο Οχάιο, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προέβλεπαν ότι ο Ρεπουμπλικάνος Μπέρνι Μορένο θα νικήσει τον νυν Δημοκρατικό Σέροντ Μπράουν. Αυτές οι δύο νίκες εξασφάλισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τουλάχιστον την πλειοψηφία 51-49 στη Γερουσία, ενώ είναι πιθανό να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν επίσης κέρδη καθώς προσπάθησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν σήμερα με μια οριακή πλειοψηφία 220-212. Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να ανατρέψουν τουλάχιστον έξι έδρες για να αναλάβουν τον έλεγχο της αίθουσας των 435 εδρών.
Όπως και στις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα θα καθοριστεί πιθανότατα από ένα μικρό κομμάτι ψηφοφόρων. Λιγότεροι από 40 μάχες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρούνται πραγματικά ανταγωνιστικές.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν περαιτέρω την πλειοψηφία τους στη Γερουσία αν κερδίσουν στη Μοντάνα, όπου ο Δημοκρατικός Τζον Τέστερ αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη επανεκλογής, και αν επικρατήσουν σε αρκετές ανταγωνιστικές μεσοδυτικές πολιτείες. Αλλά είναι απίθανο να καταλήξουν με την πλειοψηφία των 60 ψήφων που απαιτείται για την προώθηση των περισσότερων νομοθετημάτων στην αίθουσα. Στο Τέξας, ο νυν Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ αναμένεται να κερδίσει την επανεκλογή του, κερδίζοντας τον Δημοκρατικό Κόλιν Άλεντ.
Στη Νεμπράσκα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντεμπ Φίσερ απέκρουε μια απροσδόκητα ισχυρή πρόκληση από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Νταν Όσμπορν, ο οποίος δεν έχει δηλώσει αν θα συντασσόταν με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία αν κέρδιζε.
Η Γερουσία επρόκειτο να δει για πρώτη φορά δύο μαύρες γυναίκες να υπηρετούν ταυτόχρονα, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης προέβλεπαν ότι η Δημοκρατική Άντζελα Άλσομπρουκς θα κέρδιζε στο Μέριλαντ και η Δημοκρατική Λίζα Μπλαντ Ρότσεστερ στο Ντέλαγουερ.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.