- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
COP29: Κίνδυνος να αποτύχουν οι συνομιλίες για την κλιματική κρίση
Προειδοποιεί ο βασικός διαπραγματευτής
Ο Ιρλανδός Έμον Ράιαν προειδοποιεί ότι «δεν είναι σίγουρο» ότι θα υπάρξει συμφωνία στο COP29 στο Μπακού για την κλιματική κρίση
Οι παγκόσμιες συνομιλίες για το πώς να χρηματοδοτηθεί η δράση ενάντια στην κλιματική κρίση είναι τόσο δύσκολες που οι χώρες ενδέχεται να μην καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, δήλωσε ένας βασικός διαπραγματευτής τη Δευτέρα.
Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Έμον Ράιαν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διορίστηκε να προεδρεύσει μέρος των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν για την κλιματική κρίση, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» αποτυχίας.
I am honoured to have been appointed one of the Ministerial pairs to help guide the upcoming #COP29 negotiations on climate adaptation. We have a responsibility to bring climate action and development together in a divided and imperiled world. https://t.co/U851TXOwad pic.twitter.com/X8jnfEAr4M
— Eamon Ryan (@EamonRyan) October 10, 2024
«Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε συμφωνία στο Μπακού», είπε ο Ράιαν. «Δεν είναι εύκολο θέμα όταν συζητάτε για το οικονομικό μέλλον και… η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ακριβώς η γεύση του μήνα αυτή τη στιγμή. Οπότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην συμφωνήσουμε».
Η προεδρία της COP29 του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα επέλεξε τον Ράιαν για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την Κόστα Ρίκα.
«Άκουσα ορισμένους συναδέλφους μου να λένε ότι αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση από το Παρίσι», είπε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του 2015 που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο POLITICO.
Στη σύνοδο κορυφής του Μπακού, η οποία ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα, οι χώρες πρόκειται να θέσουν έναν νέο μακροπρόθεσμο οικονομικό στόχο για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο τρέχων στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θεωρείται ανεπαρκής και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Οι βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, λένε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση εξαρτάται από την επέκταση της ομάδας των συνεισφερόντων σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.
Μια επιλογή, πρότεινε, είναι να ζητηθούν από χώρες όπως η Κίνα - που παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα με διάφορες μορφές, συχνά με αυτό που ονομάζεται συνεργασία Νότου-Νότου - να καθορίσουν ακριβώς το ποσό και τους όρους της χρηματοδότησης που παρέχουν.
Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης έναν «πολυεπίπεδο» στόχο χρηματοδότησης στο COP29, ο οποίος περιλαμβάνει έναν στόχο για τα δημόσια οικονομικά που συμπληρώνεται από κεφάλαια που συγκεντρώνονται από τον ιδιωτικό τομέα, τις αναπτυξιακές τράπεζες και άλλες πηγές.
Ο Ράιαν επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο ένα μικρό ποσό χρηματοδότησης για καθαρή ενέργεια πήγε στην Αφρική. Η διόρθωση αυτού θα απαιτήσει δημόσια χρηματοδότηση καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια, είπε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει να εντείνει τις προσπάθειές της, ακόμη κι αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς.
«Η Ευρώπη έχει ακόμα μια πολύ σημαντική οικονομική ικανότητα… επομένως θα πρέπει να επεκτείνουμε τις φιλοδοξίες μας», είπε ο Ράιαν. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό θα πρέπει να κάνουμε».
Η οικονομική συμφωνία στο COP29 πρέπει να είναι «ουσιαστική», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε εύκολα να πάει σε λάθος κατεύθυνση».
Η αποτυχία στο Μπακού θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα, προειδοποίησε ο Ράιαν. «Θα ήταν ασυγχώρητο αν δεν είχαμε μια συμφωνία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.