- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Βασιλιάς Κάρολος: Οι Αυστραλοί ας αποφασίσουν για το πολίτευμά τους
Η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία;
Ο βασιλιάς Κάρολος θα επισκεφτεί την Αυστραλία από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου
Ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε ότι είναι απόφαση του αυστραλιανού λαού αν η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία.
Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Αυστραλία αντάλλαξε επιστολές με αξιωματούχους του παλατιού του Μπάκιγχαμ, που έγραφαν εκ μέρους του βασιλιά Κάρολου, ενόψει της επίσκεψης του μονάρχη στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα.
Η αλληλογραφία, που αποκάλυψε πρώτη η Daily Mail, δείχνει ότι το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι «θέμα που πρέπει να αποφασίσει το αυστραλιανό κοινό».
Το BBC σημειώνει ότι το μέλλον της μοναρχίας στην Αυστραλία είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα κατά την επίσκεψη του Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου.
Πάντως, η επιστολή, που είναι σε φιλικό τόνο, που απέστειλαν οι αξιωματούχοι του παλατιού απλώς επαναδιατυπώνει τη θέση του παλατιού και δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην πολιτική.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών του και επομένως το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι θέμα που θα αποφασίσει το αυστραλιανό κοινό», εξηγεί.
Στην Αυστραλία, όπως σημειώνει το BBC, διεξήχθη δημοψήφισμα για το θέμα της αβασίλευτης δημοκρατίας το 1999, με το λαό να ψηφίζει υπέρ της συνταγματικής μοναρχίας. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε πάντως ότι τα σχέδια για νέο δημοψήφισμα «δεν αποτελούν προτεραιότητα».
Η επίσκεψη στην Αυστραλία θα είναι το μεγαλύτερο ταξίδι του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση του καρκίνου του στις αρχές του 2024. Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του από τότε ήταν στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις μνήμης για την απόβαση στη Νορμανδία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.