- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ γλίτωσε από δεύτερη «φερόμενη» απόπειρα δολοφονίας του
Συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε ένας 58χρονος
Nτόναλντ Τραμπ: Γλίτωσε από δεύτερη «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» του
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διενεργεί έρευνα για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» με στόχο —για δεύτερη φορά σε χονδρικά δυο μήνες— τον πρώην πρόεδρο κι υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, που είναι «σώος», ενώ ύποπτος βρίσκεται στα χέρια των αρχών.
Εν μέσω της εξαιρετικά τεταμένης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν σε 49 ημέρες, την 5η Νοεμβρίου, ο Nτόναλντ Τραμπ, που έπαιζε γκολφ στο ιδιόκτητο κλαμπ του μέσα στο οποίο είναι επίσης η κατοικία του στη Φλόριντα, είναι «σώος» μετά τα πυρά που βλήθηκαν «κοντά στο σημείο» όπου ήταν, ανέφερε αρχικά, σε λακωνική ανακοίνωσή του, ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Στίβεν Τσανγκ χθες νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα).
Η ομάδα της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου, πλέον κυρίαρχης μορφής στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μετέφερε κατόπιν σε δημοσιογράφους μηνύματά του κ. Τραμπ με τα οποία καθησύχαζε: «μην ανησυχείτε, είμαι ασφαλής και είμαι καλά. Κανένας δεν χτυπήθηκε. Δόξα τω Θεώ».
Η Secret Service, το ειδικό αστυνομικό σώμα που εγγυάται την προστασία προέδρων, πρώην προέδρων και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε πως διενεργούσε έρευνα για πυρά «λίγο πριν από τις 14:00» (τοπική ώρα· στις 21:00 ώρα Ελλάδας).
Πράκτορές της «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου» που βρισκόταν στα όρια του γηπέδου γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ και εντόπισαν τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα, διευκρίνισαν οι αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.
«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (...) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.
Nέα τροπή
Η φερόμενη απόπειρα δίνει νέα τροπή στην ήδη εντελώς απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία: μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γλίτωσε παρά τρίχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, κατόπιν ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε εσπευσμένα η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».
«Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».
Είναι ασαφές αν —ή πώς— γνώριζε ο ύποπτος πως έπαιζε γκολφ ο κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα εγείρει νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του.
Αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, καθώς και η εφημερίδα New York Times, κατονόμασαν τον ύποπτο: κατά τις πληροφορίες τους, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη. Το FBI απέφυγε να το επιβεβαιώσει.
Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα—, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.
Τη 13η Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος (2017-2021) τραυματίστηκε στο δεξί αυτί από πυρά νεαρού Αμερικανού, που κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή της Secret Service, όχι όμως προτού σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυματίσει άλλους δύο παριστάμενους σε προεκλογική ομιλία του κ. Τραμπ στην Πενσιλβάνια, μια από τις έξι ως επτά πολιτείες-κλειδιά των εκλογών (βορειοανατολικά).
Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ με το αίμα να κυλάει στο πρόσωπό του και τη γροθιά σφιγμένη καθώς κραύγαζε στους οπαδούς του έκανε τον γύρο του κόσμου.
Όπως αναμενόταν, το φιάσκο αυτό από την άποψη της ασφάλειας του υποψήφιου είχε συνέπειες: η επικεφαλής της Secret Service παραιτήθηκε, ενώ τουλάχιστον πέντε πράκτορες της υπηρεσίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Μια εβδομάδα μετά την πρώτη απόπειρα, πιεζόμενος ασφυκτικά από το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Μπάιντεν, 81 ετών, ανακοίνωνε πως τερματίζει την εκστρατεία του για την επανεκλογή του, παραδίδοντας τη σκυ΄τάλη στην αντιπρόεδρο Χάρις.
Έκτοτε, την εκστρατεία μονοπωλεί η ολοένα πιο οξεία σύγκρουση ανάμεσα στον θυελλώδη επιχειρηματία και την 59χρονη αντίπαλό του, πρώην εισαγγελέα και πρώην γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας, που μοιάζει να έδωσε ορμή στους Δημοκρατικούς από τα τέλη του Ιουλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχυρίζεται η πλευρά της
Σοκαριστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας της Μαδρίτης για τις τραγικές συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών
Γιατί η «χρυσή κληρονόμος» απέσυρε το ενδιαφέρον της από επιχειρηματικό πρότζεκτ και έναν θεσμό που έφερε το όνομά της
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Υποχώρησε η περιουσία του μεγιστάνα της τεχνολογίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά το ιστορικό ρεκόρ
Μετρούν 34 χρόνια γάμου
Οι αναρτήσεις του γιου πριν τη δολοφονία
Το σπάνιο σεισμικό φαινόμενο 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε τη Βενεζουέλα - Στέλνουν άμεσα βοήθεια οι ΗΠΑ
Το σχόλιο για τον επικρατέστερο υποψήφιο για τη διαδοχή του Στάρμερ
Φόβοι για μεγαλύτερη τραγωδία από τον σεισμό του 1967 που άφησε 200 νεκρούς
Φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων
«Η Χιούστον όντως έπεσε από τη σκηνή, αλλά...»
Άραγε μπορούν όλοι οι μαθητές να μάθουν αν τους δοθεί ο σωστός χρόνος και η κατάλληλη διδασκαλία;
Καταστροφές και πανικός στο Καράκας
Άναγνωρίστηκαν αυτόν τον μήνα από τα Guinness World Records ως το γηραιότερο εν ζωή τρίο αδελφών
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη»
«Θα είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νεκρός ο μηχανοδηγός - 162 οι τραυματίες
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.