- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Με ελικόπτερο και δεμένος χειροπόδαρα μεταφέρθηκε στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης
Βρισκόταν παράνομα στη χώρα - Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του
Γερμανία: Με ελικόπτερο και δεμένος χειροπόδαρα στη φυλακή ο δράστης - Βρισκόταν παράνομα στη χώρα - Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του
Με ελικόπτερο, συνοδεία ειδικής ομάδας κομάντο, δεμένος χειροπόδαρα μεταφέρθηκε στην Καρλσρούη την Κυριακή ο 26χρονος από τη Συρία, ο φερόμενος δράστης της τρομοκρατικής ισλαμιστικής επίθεσης στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, μετά την παράδοσή του χθες τα μεσάνυχτα στις γερμανικές αρχές.
Έχει ήδη προφυλακιστεί και οι κατηγορίες της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας στην Καρλσρούη, που είναι αρμόδια για την υπόθεση, είναι βαρύτατες: συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και μεταξύ άλλων τριπλή ανθρωποκτονία στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία φέρεται να έδρασε αποφασισμένος να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους εξαιτίας των ισλαμιστικών του πεποιθήσεων.
Το Ισλαμικό Κράτος και η «εκδίκηση»
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο στο Ζόλινγκεν, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χθες τα μεσάνυχτα βασικό ύποπτο, μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σε προσφυγική δομή του Ζόλινγκεν.
Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα, ο ίδιος φέρεται να παραδόθηκε αυτοβούλως στις αρχές, φορώντας μάλιστα α ρούχα της επίθεσης. Νωρίτερα την ευθύνη για το τρομοκρατικά χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος κάνοντας λόγο για εκδίκηση για τον «θάνατο μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη».
Spiegel: Ο συλληφθείς έπρεπε να είχε απελαθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ο φερόμενος δράστης ονόματι Ίσα αλ Χ. είναι 26 ετών, γεννήθηκε στη Συρία και ήρθε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 από τη Βουλγαρία ζητώντας άσυλο και καταθέτοντας πιο συγκεκριμένα σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) του Μπίλεφελντ. Δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για ύποπτες διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, παρά μόνο επισκεπτόταν τζαμιά για προσευχή.
Το Spiegel αναφέρει επίσης, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ότι ο φερόμενος δράστης βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψει στη Βουλγαρία, δηλαδή στην χώρα πρώτης εισόδου, η οποία ήταν αρμόδια για την άιτηση ασύλου του, κάτι που δεν έγινε, αν και οι βουλγαρικές αρχές φέρονται να είχαν συμφωνήσει. Ο νεαρός από τη Συρία κατάφερε να διαφύγει αν και βρισκόταν σε γερμανική λίστα απελάσεων.
Επανεμφανίστηκε στις γερμανικές αρχές έξι μήνες αργότερα. Η προθεσμία της απέλασής του είχε όμως παρέλθει τυπικά τον Ιούνιο του 2023. Έκτοτε παρέμενε στη Γερμανία υπό καθεστώς επικουρικής προσφυγικής προστασίας και διέμενε στην προσφυγική δομή του Ζόλινγκεν.
Εδώ και καιρό οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έχουν μιλήσει για αυξημένο κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στη Γερμανία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και της στήριξης της Γερμανίας στο Ισραήλ.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ με νεκρά ηγετικά στελέχη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολά
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.