- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η εισβολή της Ουκρανίας εκτοπίζει περισσότερους από 133.000 στη Ρωσία
Απροετοίμαστη εμφανίστηκε μέχρι στιγμής η Μόσχα
Oυκρανία: Η εισβολή της εκτοπίζει περισσότερους από 133.000 στη Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε απομακρύνει περισσότερους από 133.000 ανθρώπους από συνοριακές περιοχές τη Δευτέρα, καθώς η Ουκρανία συνέχισε την αιφνιδιαστική εισβολή της, για την οποία το Κίεβο υποστήριξε ότι έχει πλέον καταλάβει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Η επίθεση της Ουκρανίας, η πρώτη χερσαία εισβολή στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει πιάσει απροετοίμαστες τις δυνάμεις της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ο Πούτιν υποσχέθηκε «κατάλληλη απάντηση» σε συνάντηση με αξιωματούχους και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την αποτυχία να προβλεφθεί η εισβολή. «Μια αξιολόγηση των συνεχιζόμενων γεγονότων πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, και θα γίνει», δήλωσε ο Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του και στους κυβερνήτες τριών ρωσικών συνοριακών περιοχών. «Αλλά το κύριο πράγμα τώρα είναι η επίλυση των καθηκόντων που υπάρχουν [ . . . ] για να απωθήσουμε και να απωθήσουμε τον εχθρό από το έδαφός μας και να διασφαλίσουμε την καλή προστασία των κρατικών συνόρων».
Ο Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει την προοπτική να χάσει τον έλεγχο τμημάτων του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ρωσίας για πρώτη φορά από τότε που διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι το Κίεβο προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση της Μόσχας κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί την ώθηση στο ρωσικό έδαφος ως μοχλό πίεσης σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, θέλοντας παράλληλα να εκτρέψει τις δυνάμεις της Μόσχας από την πρώτη γραμμή της μάχης..
Ο Oλεξάντρ Σίρσκι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον Zelenskyy τη Δευτέρα: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους υπό τον έλεγχό μας».
Ο ουκρανικός ιστότοπος πολεμικής ανάλυσης Deep State, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέχουν περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Καθώς οι μάχες μαίνονταν τη Δευτέρα και οι συγκρούσεις φάνηκε να επεκτείνονται σε συνοικίες που γειτνιάζουν με εκείνες που δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα, οι τοπικοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειες για την εκκένωση των κατοίκων.
Οι περισσότερες μάχες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Κουρσκ, όπου ο εκτελών χρέη κυβερνήτη Αλεξέι Σμιρνόφ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ουκρανία ελέγχει πλέον 28 οικισμούς.
Πηγή: Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.