- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η εισβολή της Ουκρανίας εκτοπίζει περισσότερους από 133.000 στη Ρωσία
Απροετοίμαστη εμφανίστηκε μέχρι στιγμής η Μόσχα
Oυκρανία: Η εισβολή της εκτοπίζει περισσότερους από 133.000 στη Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε απομακρύνει περισσότερους από 133.000 ανθρώπους από συνοριακές περιοχές τη Δευτέρα, καθώς η Ουκρανία συνέχισε την αιφνιδιαστική εισβολή της, για την οποία το Κίεβο υποστήριξε ότι έχει πλέον καταλάβει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Η επίθεση της Ουκρανίας, η πρώτη χερσαία εισβολή στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει πιάσει απροετοίμαστες τις δυνάμεις της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ο Πούτιν υποσχέθηκε «κατάλληλη απάντηση» σε συνάντηση με αξιωματούχους και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την αποτυχία να προβλεφθεί η εισβολή. «Μια αξιολόγηση των συνεχιζόμενων γεγονότων πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, και θα γίνει», δήλωσε ο Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του και στους κυβερνήτες τριών ρωσικών συνοριακών περιοχών. «Αλλά το κύριο πράγμα τώρα είναι η επίλυση των καθηκόντων που υπάρχουν [ . . . ] για να απωθήσουμε και να απωθήσουμε τον εχθρό από το έδαφός μας και να διασφαλίσουμε την καλή προστασία των κρατικών συνόρων».
Ο Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει την προοπτική να χάσει τον έλεγχο τμημάτων του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ρωσίας για πρώτη φορά από τότε που διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι το Κίεβο προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση της Μόσχας κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί την ώθηση στο ρωσικό έδαφος ως μοχλό πίεσης σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, θέλοντας παράλληλα να εκτρέψει τις δυνάμεις της Μόσχας από την πρώτη γραμμή της μάχης..
Ο Oλεξάντρ Σίρσκι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον Zelenskyy τη Δευτέρα: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους υπό τον έλεγχό μας».
Ο ουκρανικός ιστότοπος πολεμικής ανάλυσης Deep State, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέχουν περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Καθώς οι μάχες μαίνονταν τη Δευτέρα και οι συγκρούσεις φάνηκε να επεκτείνονται σε συνοικίες που γειτνιάζουν με εκείνες που δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα, οι τοπικοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειες για την εκκένωση των κατοίκων.
Οι περισσότερες μάχες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Κουρσκ, όπου ο εκτελών χρέη κυβερνήτη Αλεξέι Σμιρνόφ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ουκρανία ελέγχει πλέον 28 οικισμούς.
Πηγή: Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.