- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;
Tα ονόματα που εξετάζονται
Ε.Ε: Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;
Η πιθανή πολιτική πτώση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αποβεί ευλογία για τους Πράσινους της Γερμανίας.
Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επιλεγεί για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - κάτι που είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της πιθανότητας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σημαντικά πιο εχθρικό προς τη Γερμανίδα ηγέτιδα μετά τις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου - οι Πράσινοι της Γερμανίας μπορούν να ποντάρουν στην εξασφάλιση μιας σημαίνουσας θέσης επιτρόπου που θα αυξήσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος στις Βρυξέλλες.
Και αυτό διότι η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων που κυβερνούν τη Γερμανία - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) - προβλέπει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο για άλλη κορυφαία θέση, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν προέρχεται από τη Γερμανία».
Γερμανία: Ποιοι βρίσκονται στην λίστα των υποψηφίων;
Στη λίστα των υποψηφίων, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, βρίσκονται δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη έχουν στο ραντάρ τους: Η Φραντσίσκα Μπράντνερ και ο Σβεν Γκίγκολντ, οι οποίοι είναι υφυπουργοί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ηγέτη των Πρασίνων και αντικαγκελάριο της Γερμανίας.
Και οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ΕΕ, αλλά η Μπράτνερ, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική ΕΕ και την εμπορική πολιτική στο υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση για μια πιθανή θέση στην Επιτροπή.
«Στο τέλος, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ποια θέση της Επιτροπής θα γίνει τελικά διαθέσιμη», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των Πρασίνων.
Η νυν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ με κύρος, την οποία κατέχει σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, θεωρείται πολύ απίθανο η Μπέρμποκ να εγκαταλείψει τη σημερινή της θέση, ιδίως καθώς μπορεί να φαντάζεται τις πιθανότητές της να διεκδικήσει την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.
Πηγή: Politico
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.