Να γίνει σεβαστό το ανθρωπιστικό δίκαιο ζητά από το Ισράηλ η διεθνής κοινότητα
Tα μηνύματα από ΕΕ και ΟΗΕ
Ράφα: Η διεθνής κοινότητα ζητά σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο από το Ισραήλ
Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει τα εξής: «Είμαι τρομοκρατημένος από τα νέα που έρχονται από τη Ράφα για τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα μέρη.»
Νωρίτερα, ο Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους τους αραβικών χωρών, είχε τονίσει ότι το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. «Υπάρχει πραγματικά ένα δίλημμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή» αυτών των αποφάσεων, είπε ο Ζ. Μπορέλ.
Μισέλ: Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης για τη Ράφα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής: «Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά. Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας».
Ράφα: Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ πλήρη και διαφανή έρευνα
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ τη διενέργεια «πλήρους και διαφανούς» έρευνας μετά το ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, από το οποίο σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
«Καταδικάζω τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων» στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε σε ανακοίνωση ο Τορ Βένεσλαντ. «Ζητώ από τις ισραηλινές αρχές να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καλύτερη προστασία των αμάχων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε «τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές» σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που «το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)».
Η εντολή του CIJ, της πλέον ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στις 24 Μαΐου, που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα "πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως εάν θέλουμε να επικρατήσει η διεθνής τάξη", δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Ράφα: Πυρκαγιά που προκλήθηκε από ισραηλινή επιδρομή η αιτία θανάτου των 45 αμάχων
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας για το πολύνεκρο «περιστατικό» στην Ράφα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά, στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστινίων αμάχων.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων στην Ράφα. «Η σφαγή στην Ράφα χθες προκάλεσε των θάνατο 45 μαρτύρων, ανάμεσά τους 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - 249 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.