- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Εντέν Γκολάν: Η Ισραηλινή που πέρασε στον τελικό της Eurovision εν μέσω αποδοκιμασιών
«Όταν σας γιουχάρουν, εμείς σας επευφημούμε» της είπε ο Νετανιάχου
Eurovision: Τι συνέβη με την Ισραηλινή Εντέν Γκολάν που πέρασε στον τελικό - Τι της ευχήθηκε ο Νετανιάχου
Δεν ήταν ούριος ο άνεμος φέτος για το Ισραήλ στη Eurovision. Με μια αισθαντική μπαλάντα ντυμένη στα λευκά η Έντεν Γκολάν τραγούδησε και χόρεψε χωρίς να αφήσει να φανεί η τεράστια πίεση στο πρόσωπό της. Η συμμετοχή του Ισραήλ σε ένα θεσμό που δεν θέλει να είναι πολιτικός χωρίς να τα καταφέρνει πάντα, ήταν αμφιλεγόμενη εδώ και μήνες. Το τραγούδι με τίτλο Hurricane αρχικά ονομάζονταν October Rain και παρέπεμπε στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στη χώρα της.
Όπως αναφέρει άρθρο της DW, υπό την πίεση των διοργανωτών ο τίτλος άλλαξε σε Dance for Ever για να διαμορφωθεί τελικά στο Hurricane, τυφώνας. Οι στίχοι μιλούν για μια νεαρή γυναίκα που περνά μία προσωπική κρίση.
Eurovision:«Όταν σας γιουχάρουν, εμείς σας επευφημούμε» είπε ο Νετανιάχου στην Γκολάν
Παρά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Μάλμε, όπου γίνεται η διοργάνωση, μια πόλη με πολλούς Παλαιστίνιους κατοίκους, και τα γιουχαΐσματα στην αίθουσα την ώρα του ημιτελικού το κοινό επιβράβευσε τελικά την νεαρή Ισραηλινή τραγουδίστρια, στέλνοντάς την στον τελικό του Σαββάτου.
«Αισθάνομαι να με κατακλύζουν συναισθήματα» είπε Έντεν Γκολάν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. «Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στη σκηνή, να υψώνουμε τη φωνή μας και να εκπροσωπούμε τον εαυτό μας με υπερηφάνεια για να φτάσουμε στον τελικό. Είναι κάτι τρελό και είμαι τόσο ευγνώμων για όλους που ψήφισαν και συμμετείχαν, στηρίζοντας εμάς και εμένα και, ναι, είμαι απλά σούπερ ενθουσιασμένη που θα ανέβω στη σκηνή για άλλη μια φορά και θα μοιραστώ λίγη από την αγάπη μου με όλους».
Στο Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες των διαπραγματευτών να επιτύχουν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τον προσωρινό τερματισμό του πολέμου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρήκε καιρό να στείλει στην Γκολάν τις ευχές του. «Έντεν, θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Ξέρεις κάτι; Έχεις ήδη πετύχει! Διότι δεν συμμετέχεις μόνο στη Eurovision με περήφανο και πολύ εντυπωσιακό τρόπο, αλλά επίσης αντιμετωπίζεις με επιτυχία ένα άσχημο κύμα αντισημιτισμού - και εκπροσωπείς το Κράτος του Ισραήλ με τεράστια τιμή. Να είστε ευλογημένοι, να έχετε επιτυχία και να ξέρεις ότι όταν σας γιουχάρουν, εμείς σας επευφημούμε».
Έντεν Γκολάν: Όνειρό της να γίνει σταρ στο Ισραήλ
Η Έντεν Γκολάν γεννήθηκε το 2003 στο Κφαρ Σαμπά, 15 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ. Ο πατέρας της γεννήθηκε στη Λετονία και η μητέρα της στην Ουκρανία. Η Γκολάν μεγάλωσε στη Ρωσία, όπου έζησε για 13 χρόνια επειδή ο πατέρας της μετακόμισε στη Μόσχα για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, ποτέ δεν αισθάνθηκε πραγματικά σαν στο σπίτι της εκεί. "Ακόμη και μετά από 13 χρόνια, δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία, την ατμόσφαιρα και το γκρίζο", δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη "Mako". Εκείνο που την ενοχλούσε ήταν η εχθρότητα εξαιτίας του ισραηλινού της ονόματος. Η οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η καριέρα της Έντεν Γκολάν ως τραγουδίστριας ξεκίνησε στη Ρωσία. Πήρε μέρος στο ρωσικό "The Voice Kids" 2018 και στον τοπικό προκριματικό γύρο για το Junior ESC 2015. Οι εμφανίσεις της δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ήταν μέλος του κοριτσίστικου συγκροτήματος Cosmos Girls για ένα χρόνο. Η Έντεν Γκολάν κυκλοφορεί δικά της singles από το 2022.
Τον Νοέμβριο του 2023 πήρε μέρος στον ισραηλινό προκριματικό για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024. Στον τελικό της 6ης Φεβρουαρίου 2024 απέσπασε τις περισσότερες ψήφους τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό, κερδίζοντας την πρωτιά στον διαγωνισμό. Η παρουσία της στον αυριανό τελικό στο Μάλμε θα είναι η μεγαλύτερη καλλιτεχνική δοκιμασία στη μέχρι τώρα σύντομη καριέρα της. Αν θα τα καταφέρει μέχρι τέλους, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου πάντως εμφανίστηκε ετοιμόλογη στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου, εάν της πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι με την παρουσία της εκεί φέρνει σε κίνδυνο άλλους συμμετέχοντες.
«Νομίζω ότι είμαστε όλοι εδώ για έναν και μόνο λόγο, και η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) παίρνει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας για να είναι αυτό ένα ασφαλές μέρος για όλους. Έτσι νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους και δεν θα ήμασταν εδώ για κανέναν άλλο λόγο». Το όνειρό της να γίνει σταρ στο Ισραήλ το κατάφερε. Της απομένει ο αυριανός τίτλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο οικογένειες διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και χρόνια
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί CNN, MSNOW και Politico ότι «δημοσίευσαν ευαίσθητες ή διαβαθμισμένες πληροφορίες»
Η «πύρινη» ομιλία του Γάλλου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εξετάζεται από τις αρχές να πρόκειται για βεντέτα
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν μεταξύ των καλεσμένων που παρευρέθηκαν στην τελετή στη Villa Albertine
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.