Κοσμος

Η Ελβετία διοργανώνει διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελβετία: Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου - Δεν προβλέπεται η συμμετοχή της Ρωσίας.
Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει διήμερη διάσκεψη στις 15 και 16 Ιουνίου με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία © Nick Paleologos/SOOC

Ελβετία: Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου - Δεν προβλέπεται η συμμετοχή της Ρωσίας. 

Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα φιλοξενήσει διήμερη διάσκεψη στις 15 και 16 Ιουνίου με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, αν και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

Ελβετία: Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου - Δεν προβλέπεται η συμμετοχή της Ρωσίας.
Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διάσκεψης για την Ουκρανία © EPA/Laurent Gillieron

Η χώρα είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της G7 και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να συγκεντρώσει την υποστήριξή τους.

Ελβετία: Διάσκεψη «για μια βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία

«Είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας για μια βιώσιμη ειρήνη», είπε η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη.

«Δεν θα υπογράψουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε αυτή τη σύνοδο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη Διάσκεψη. «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», εξήγησε.

Δίπλα της, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς είπε ότι οι Ρώσοι «δεν προβλέπεται να έρθουν» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει ειρήνη αν δεν μετέχουν όλες οι εμπόλεμες πλευρές».

Σε αυτήν την πρώτη Διάσκεψη «μπορούμε να συμφωνήσουμε πώς θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε τη Ρωσία» στην επόμενη, διευκρίνισε.

Ρωσία: «Σχέδιο των Αμερικανών Δημοκρατικών» του Μπάιντεν η διάσκεψη

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «σχέδιο των Αμερικανών Δημοκρατικών», του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι Δημοκρατικοί που θέλουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο ενός τέτοιου γεγονότος για να δηλώσουν ότι το σχέδιο "Ουκρανία" παραμένει επίκαιρο», είπε στο πρακτορείο Tass η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι προσεχείς εκλογές, στις οποίες θα αναμετρηθούν ο Μπάιντεν με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου μπλοκάρει εδώ και μήνες τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται το Κίεβο. "Οι εκλογές είναι το παν για αυτούς, η Ουκρανία δεν είναι τίποτα", πρόσθεσε η Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι "θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες Ουκρανούς".

Περισσότερες από 100 χώρες στη σύνοδο της Ελβετίας

Ο Κασίς είπε ότι θα προσκληθούν στη σύνοδο περισσότερες από 100 χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, παρών θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπίργκενστοκ, που βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά ενός λόφου, σε ύψος 450 μέτρων πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης.

Τον Ιανουάριο η πρόεδρος της Ελβετίας είχε υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες στη Βέρνη. Τότε, τον είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει την οργάνωση μιας ειρηνευτικής συνόδου στην Ελβετία. Στο μεσοδιάστημα, η Ελβετία εξέτασε, σε επαφές που είχε με πολλές άλλες χώρες, τις δυνατότητες και τους τρόπους έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ