Κοσμος

Η στυγνή εργαλειοποίηση ενός τερατώδους εγκλήματος

Γιατί άραγε οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν βάση στις πληροφορίες της αμερικανικής CIA και του Βρετανικού MI6;

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 910
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στυγνή εργαλειοποίηση ενός τερατώδους εγκλήματος
© Marco Di Lauro/Getty Images

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: τι είναι ο ISIS-K, η προειδοποίηση από τη CIA, η Ουκρανία και η Τουρκία διάδρομος διακίνησης ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Ξεκίνησαν από το Τατζικιστάν, εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα ενός εκ των ριζοσπαστικότερων κινημάτων του ISIS, χρησιμοποίησαν ως ενδιάμεσο διάδρομο προσέγγισης του στόχου τους την Τουρκία, διέθεταν θεωρήσεις διαβατηρίων από ρωσικό προξενείο, κτύπησαν βάναυσα και με ασύλληπτη βαρβαρότητα έναν ορκισμένο και διαχρονικό  εχθρό τους. Μέχρι εδώ το σκηνικό ταιριάζει απόλυτα με τα πολιτικά και τα γεωπολιτικά δεδομένα της διαρκώς αποσταθεροποιημένης Κεντρικής Ασίας. Δύο από τους τέσσερις Τατζίκους αναχώρησαν από Κωνσταντινούπολη για Μόσχα στις 4 Μαρτίου. Τρεις ημέρες μετά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωναν το Κρεμλίνο και την FSB για επικείμενο χτύπημα στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές ενημερώθηκαν την ίδια μέρα και από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Μ. Βρετανίας.

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ISIS-K και Ουκρανία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διαρροή της πληροφορίας περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας στη Μόσχα συνέβη από κάποιο παρακλάδι του ISIS-K στο Πακιστάν. Από εκεί η πληροφορία έφθασε στα Κεντρικά της CIA στις ΗΠΑ. Μέχρις εδώ όλα μοιάζουν να εξελίσσονται στη βάση υπαρκτών δεδομένων και να ακολουθούν τη λογική του παραλογισμού της Τρομοκρατίας.

Τι είναι ο ISIS-K

Πρόκειται για την πλέον σκληροπυρηνική εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους η οποία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Βακτριανής όπου βασική επιρροή ασκεί ιστορικά το περσικό στοιχείο. Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Βορειοδυτικό Πακιστάν, Βορειοανατολικό Ιράν. Μία περιοχή η οποία εξισλαμίστηκε μέσω της δυναμικής του περσικού Ισλάμ.

Οι σκληρότεροι μουτζαχεντίν του ριζοσπαστικού Σουνιτισμού συνήθως κατάγονται από τις περιοχές όπου κυριαρχεί ο Σιιτισμός. Ο ριζοσπαστικός Σουνιτισμός στο Ιράκ ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος, αν και το 70% των Ιρακινών είναι Σιίτες. Ο ISIS-K, γνωστότερος ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον αδιάλλακτες μορφές της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Πολεμά τους Ταλιμπάν με το πρόσχημα ότι δεν είναι τόσο ριζοσπαστικοί, αλλά στην ουσία η αντίθεσή τους έχει να κάνει με καθαρά πολιτικές καταβολές. O ISIS-K είναι ένα πολυεθνικό, σουνιτικό κίνημα που επιχειρεί διά μέσου των συνόρων αναγνωρίζοντας μόνον μία Αρχή. Αυτήν του Χαλιφάτου. Έχουμε μία επιστροφή στην ίδια τη μήτρα του Ισλάμ στην οποία η πνευματική συγκολλητική ουσία είναι η Πίστη και όχι η εθνική καταγωγή.

Ένας από τους διαχρονικούς στόχους του ριζοσπαστικού Ισλάμ ήταν ο ρωσικός παράγοντας. Ως ισχυρός εκπρόσωπος του Χριστιανικού Κόσμου στη λεγόμενη «Μέση Γη». Τα γεωπολιτικά αίτια αυτής της σύγκρουσης δεν ακυρώθηκαν κατά την εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας. Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν επανήλθε στο προσκήνιο ο σουνιτικός ριζοσπαστισμός. Με τα πρώτα σοβιετικά τανκς στη Καμπούλ ενεργοποιήθηκαν οι Μουλάδες στη Σαουδική Αραβία (και όχι μόνον) και χρηματοδοτήθηκαν οι πολέμαρχοι κυρίως στο Βορειοδυτικό Αφγανιστάν που είναι και η κοιτίδα του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Οι Αμερικανοί, όπως πάντα, έφθασαν λίγο αργότερα και όπως πάντα ήταν αδιάβαστοι.

Μετά τους πολέμους στο Περσικό Κόλπο, την κατάρρευση του σουνιτικού καθεστώτος στη Βαγδάτη και τις τεκτονικές αλλαγές στην περιοχή, ο ρωσικός παράγοντας αποφασίζει εκ νέου να κτυπήσει στον πυρήνα του ριζοσπαστικού ισλαμισμού ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται στη Συρία μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ένας από τους μείζονες στόχους του Ισλάμ είναι και πάλι ο διαχρονικός εχθρός. Η Ρωσία.

Η διέλευση των Τατζίκων από την Τουρκία

Η Τουρκία, με τα στρατόπεδα προσφύγων και τη μέχρι παρεξηγήσεως διπλή γλώσσα του βαθέος κράτους της, εξελίσσεται σε έναν βασικό διάδρομο διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού και εφοδίων για την εξυπηρέτηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προσγειώνονται και απογειώνονται τα αεροπλάνα που εξυπηρετούν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται υπό την επιρροή του Ισλάμ. Σε πολλές από αυτές το ριζοσπαστικό Ισλάμ κυριαρχεί με τις πιο σκληρές εκδοχές του,  στη γη των Ουιγούρων της Κίνα και την εγγύς γειτονιά και στην πρώην Βακτριανή.

Γιατί άραγε οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν βάση στις πληροφορίες της αμερικανικής CIA και του Βρετανικού MI6;

Αμέσως μετά τη σφαγή στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας και πέρα από τον τρόμο και την αποτρόπαια αίσθηση της επανάληψης ενός εφιάλτη, πρόεκυψαν μια σειρά από ερωτήματα. Γιατί άραγε οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν βάση στις πληροφορίες της αμερικανικής CIA και του Βρετανικού MI6; Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις καταστολής χρειάστηκαν 60 ολόκληρα λεπτά για να επέμβουν; Γιατί το Κρεμλίνο απέφυγε εξ αρχής να υιοθετήσει την εκδοχή της Ισλαμιστικής Τρομοκρατίας επιχειρώντας με λεκτικούς ακροβατισμούς να εμπλέξει την Ουκρανία σε αυτήν τη βαρβαρότητα; Η σύλληψη των 4 τρομοκρατών κάπου 380 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Μόσχας χρησιμοποιήθηκε ως μείζον επιχείρημα για την εμπλοκή του Κιέβου στο μακελειό.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την «ανάκριση» των Τατζίκων  άφησαν την εντύπωση πως κάτι δεν «ταίριαζε» με τη γενική εικόνα. Δεν υπάρχει περίπτωση σκληροπυρηνικό κομάντο του ISIS-K που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από ένα τέτοιο μακελειό να συνομιλεί με τους ανακριτές και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες όπως: «Μας υποσχέθηκαν 5.000 δολάρια αλλά δεν μας τα έδωσαν. Με προμήθευσαν με μία πιστωτική κάρτα την οποία έχασα στο δάσος. Με πλησίασαν διότι εγώ συνδέθηκα στα social media  με ένα Ιμάμη. Τα όπλα και τα λεφτά μου τα έδωσε ένα βοηθός του Ιμάμη». Αυτά μεταξύ των άλλων δεν συνάδουν ούτε με την προέλευση ούτε με την εκπαίδευση ούτε με τη φύση του Μουτζαχεντίν που επί μακρόν υπηρετεί στις τάξεις του ISIS-K και έχει επιλεγεί για τόσο επικίνδυνη και αυτοκτονική στην ουσία επιχείρηση. Οι «μαχητές του Χαλιφάτου» απαντούν κοφτά, με συνθήματα όπως, ένας είναι ο Θεός και ένας ο Προφήτης του, με πολεμικές κραυγές υπέρ του Χαλιφάτου. Δεν λένε συνήθως  ιστορίες για αγρίους στους ανακριτές τους.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν τη διέλευση των Τατζίκων από το τουρκικό έδαφος αλλά επισημαίνουν πως οι συγκεκριμένοι «δεν ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Τουρκία». Άρα η ΜΙΤ και τους παρακολουθούσε και γνώριζε τις επαφές του κομάντο. Τι ρόλο λοιπόν έπαιζαν οι 4 Τατζίκοι σε αυτή τη ρευστή σκακιέρα, πάνω στην κόκκινη εφαπτομένη μεταξύ ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης και μίας Εγγύς και Μέσης Ανατολής η οποία έχει πυροδοτήσει την αλυσιδωτή αντίδραση της συλλογικής παράνοιας; Η οργάνωση στην οποία θεωρητικά πάντα ανήκουν οι 4 Τατζίκοι, επιχείρησε προ δύο μηνών μέσα στο έδαφος του Ιράν σκοτώνοντας πάνω από εκατό ανθρώπους. Έστειλε κομάντο να ανατινάξει το κοινοβούλιο της Σουηδίας το οποίο συνελήφθη στη Γερμανία ενώ μία άλλη αντίστοιχη ομάδα εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε στη Γαλλία. Είχε στόχο το Βέλγιο. Πρόκειται δηλαδή για μία τοπική σκληροπυρηνική εκδοχή του ριζοσπαστικού Ισλάμ που διαθέτει επιχειρησιακές δυνατότητες σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Κάπως ανέφικτο ακούγεται.

Σε τρεις μήνες διεξάγονται πολιτικές εκλογές στην Ευρώπη όπου το μόνο σίγουρο μέγεθος είναι πως η Άκρα Δεξιά θα εξέλθει θεαματικά ενισχυμένη.

Στην καρδιά της Ευρώπης διεξάγεται ένας πόλεμος τον οποίο χρησιμοποιεί ο Τσάρος της Ρωσίας για να αναπαράγει αενάως την απόλυτη εξουσία του.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τους δυτικούς αναλυτές, εξελίσσεται με δραματικό τρόπο η διαδικασία σταδιακής αποδυνάμωσης της αμερικανικής ισχύος. «Η Αμερική απλά δεν είναι σε θέση να διοικήσει ως παγκόσμια δύναμη» καταλήγει μία πραγματικά συγκλονιστική γεωπολιτική αφήγηση στη «Le Monde» της 13ης Μαρτίου που υπογράφει η Sylvie Kauffman.

Στις άκρως προβληματισμένες και άλλωστε προβληματικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να κυριαρχεί πάντως η αίσθηση πως, ανεξάρτητα από την προέλευση, την καταγωγή και την ταυτότητα των δραστών του μακελειού στη Μόσχα, ο Βλαδίμηρος Πούτιν δεν θα άφηνε να περάσει, μία ακόμη δυνατότητα να «καταγγείλει την ανάμιξη δυνάμεων που επιζητούν την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας» δείχνοντας με το δάκτυλο την Ουκρανία και μέσω του Κιέβου, γιατί όχι, και τη Δύση. Φαίνεται πως τελικά ένας Τατζίκος είναι πολύ «χρήσιμος» είτε ως τρομοκράτης είτε ακόμη «χρησιμότερος» ως διεκπεραιωτής τρομοκρατίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ