Κοσμος

Γαλλία: Η αυτοκτονία ως πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη

90 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω τοκετού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Η αυτοκτονία ως πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη
Μεταξύ 2016 και 2018, καταγράφηκαν 272 μητρικοί θάνατοι στη Γαλλία © Unsplash/Anastasiia Chepinska

Γαλλία: Η αυτοκτονία είναι η πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή την γέννα      

Αν και σπάνιοι, οι «μητρικοί θάνατοι» εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γαλλία και η αυτοκτονία έχει γίνει η κύρια αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Inserm και τον δημόσιο οργανισμό της Γαλλίας, χωρίς να περιλαμβάνεται η περίοδος της πανδημίας του Covid.

Γαλλία: Η αυτοκτονία ως πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη
H αυτοκτονία αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας © Unsplash / Freestocks

Γαλλία: 90 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως λόγω εγκυμοσύνης

Περίπου 90 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στη Γαλλία από αιτία που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό - μία κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο - σύμφωνα με την 7η έκδοση αυτής της έκθεσης.

Μεταξύ 2016 και 2018, καταγράφηκαν 272 μητρικοί θάνατοι - από την περίοδο μεταξύ της σύλληψης και μέχρι ένα χρόνο μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αναλογία μητρικής θνησιμότητας (11,8 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών) δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.

Αυτοκτονία: Η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας

Όμως, αυτή τη φορά, η αυτοκτονία - με άλλα ψυχιατρικά αίτια - αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας (17%) και προηγείται των καρδιαγγειακών νοσημάτων (14%).

«Ήταν η δεύτερη αιτία και έγινε η πρώτη: δεν είναι μια ριζική αλλαγή στην τάση, αλλά μια αυξημένη επιβεβαίωση της βαρύτητας των αυτοκτονιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν-Ντενέ Ταρό, διευθύντρια έρευνας στο Inserm.

Μόνο στις 42 ημέρες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης - την περίοδο αναφοράς για τις διεθνείς συγκρίσεις - σημειώθηκαν 197 θάνατοι μεταξύ 2016 και 2018, που προκλήθηκαν κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παγκοσμίως, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (έως και 42 ημέρες αργότερα), σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2023 από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ